Ден 2 от референдумите: Руски войници обикалят по домовете за гласове, в Херсон - урна насред града

На хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването

24.09.2022 | 14:20 Редактор: Ирена Бакърджиева

Втори ден продължава гласуването на референдумите в окупираните от Русия райони в Източна и Южна Украйна. Групата на най-богатитe страни Г-7 нарече допитванията измама. A Брюксел предложи Русия да бъде изключена от Съвета за сигурност на ООН. Продължава и украинската контраофанзива.

От врата на врата обикалят въоръжени руски войници и събират гласовете на останалите украинци в областите Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка.

"Аз съм против референдума, аз мисля, че градът ми и областта напълно принадлежат към Украйна", смята жена в един от укопираните райони.

Украинските власти съобщават, че на хората е забранено да напускат окупираните територии, докато върви допитването, а служители са заплашвани с уволнение, ако не участват във вота.

В Южен Херсон руски военни застанаха с урна насред града, за да събират гласовете на хората. Появиха се обаче видеа на опашки от гласуващи, които радостно размахват руските знамена. Украинският президент Володимир Зеленски призова света да осъди допитванията.

"Светът ще реагира абсолютно справедливо на псевдореферендумите - те ще бъдат категорично осъдени, както и на престъпната мобилизация. Това не са просто престъпления срещу международното право и законите на Украйна. Това са престъпления срещу конкретни хора, срещу нацията", заяви Зеленски.

Според Запада референдумите са нагласени. Американският президент Джо Байдън заяви, че Вашингтон никога няма да признае тези територии като нещо различно от част на Украйна. Той добави, че Съединените щати ще работят за "бързи и сурови" санкции срещу Русия, ако анексира още украински територии.

"Референдумите, организирани от Русия, са пародия, лъжовен претекст, с който да бъде направен опит за насилственото анексиране на части от Украйна", твърди Байдън.

Лидерите на държавите от Г-7 призоваха всички да "отхвърлят категорично тези псевдореферендуми". И ги определиха като нарушение на международното право.

Европейският съюз също вече изрази позиция, че няма да признае резултатите, и подготвя нов пакет санкции. Според върховния представител по външна политика на Съюза Брюксел трябва да приеме сериозно заплахите на Владимир Путин, че може да използва ядрени оръжия.

"Със сигурност това е опасен момент, защото руската армия беше притисната в ъгъла, а реакцията на Путин – заплашването с използване на ядрено оръжие – е много лоша", каза Жозеп Борел.

Китай призовава за зачитане на "суверенитета и териториалната цялост на всички страни", а вкараният в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил пратен в карцера за пореден пети път, след като разкритикува частичната мобилизация. Той ще прекара там 12 дни.

На този фон украинските войски продължават настъплението си в Херсонска област.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК