Берлускони: Путин иска да замени правителството на Зеленски с достойни хора

"Путин е бил подтикнат от руското население да измисли тази специална операция", каза той

23.09.2022 | 18:23 Редактор: Ваня Кузманова
Берлускони: Путин иска да замени правителството на Зеленски с достойни хора

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони защити Владимир Путин преди предсрочните избори в Италия тази неделя, като заяви, че руският президент просто е искал да замени правителството на Володимир Зеленски с "достойни хора".

По време на интервю в най-гледаното време на Rai1 85-годишният лидер на "Форца Италия" заяви, че Путин "е бил подтикнат от руското население, от своята партия, от своите министри да измисли тази специална операция". По думите му, планът е бил руските войски да влязат "за една седмица, за да заменят правителството на Зеленски с правителство от достойни хора".

Но "руснаците срещнаха неочаквана и непредсказуема съпротива от страна на украинските войски, които след това бяха захранени с всякакви видове оръжия", добави Берлускони.

Берлускони, който е дългогодишен приятел на Путин, се опитваше да се придържа към темата, когато ставаше въпрос за войната в Украйна, коментира "Политико". Два месеца след инвазията, през април, той заяви, че е "разочарован и натъжен" от Путин. Месец по-късно заяви, че Европа трябва да "се опита да накара украинците да приемат исканията на Путин".

Руското влияние върху вътрешната политика на Италия беше въпрос, който будеше безпокойство по време на цялата предизборна кампания, тъй като дясната коалиция, в която влиза и "Форца Италия" на Берлускони, вероятно ще спечели мнозинство от местата на 25 септември.

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия "Братя на Италия", която се очаква да оглави следващото правителство, се представя като по-малко симпатизираща на Путин. Тя определи руското нахлуване в Украйна като "неприемлив широкомащабен военен акт" и подкрепя военната помощ за Украйна.

Третият съюзник в коалицията, Матео Салвини от "Лига", също е приятелски настроен към Путинова Русия, въпреки че се опитва да се превъплъти в защитник на украинските бежанци, пише БГНЕС.

Междувременно във Facebook посолството на Русия в Италия се похвали със снимков албум, на който множество италиански политици се ръкуват с Путин, включително Матео Салвини, Силвио Берлускони, Джузепе Конте и Паоло Джентилони. "От най-новата история на отношенията между Русия и Италия. Трябва да помним", гласи надписът. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК