Макрон: Действията на Путин са резултат на изолацията по време на пандемията

Той предупреди за глобална криза на западните "либерални демокрации"

23.09.2022 | 17:22 Редактор: Теодора Патронова
Макрон: Действията на Путин са резултат на изолацията по време на пандемията

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в интервю пред CNN, че няма рационално обяснение на действията на Путин около нахлуването в Украйна и отдаде поведението му на проблеми заради "изолацията по време на пандемията от Ковид-19". Освен това държавният глава говори и за "криза на демокрацията“, включително в САЩ,  в следствие на годините "натиск" и "дестабилизация".

На въпрос дали е притеснен за демокрацията в Америка, Макрон отговори: "Тревожа се за всички нас".

"Мразя да изнасям лекции на хората и да казвам: "Притеснявам се за вас“… Но аз вярвам, че залогът е това, което сме построили от XVIII век (насам)", обясни френският лидер.

Той предупреди за глобална криза на западните "либерални демокрации", когато журналистът го попита за тенденцията за по-широко разпространение на национализма, популизма и расизма в Европа и САЩ.

"Мисля, че имаме голяма криза на демокрациите, на това, което бих нарекъл либерални демокрации. Нека изясним това. Защо? Първо, защото това, че сте отворени общества и сте отворени и силно кооперативни демокрации, оказва натиск върху хората. Това може да ги дестабилизира", поясни Макрон.

"И ето защо винаги трябва да показваме уважение към желанията на хората, референциите на средната класа и целия напредък, постигнат от нашите демокрации, които приветстват различни култури, които са отворени и кооперативни. Това е въпрос на баланс", продължи той. "Ясно е, че през последните няколко години имахме нарастващ натиск върху нашите общества и сме в точката, в която в различните ни страни има това, което бих нарекъл криза на средната класа".

Макрон посочи още, че социалните медии играят "много важна роля за това, което е заложено на карта в нашата демокрация" – "за най-доброто и най-лошото". По думите му, социалните платформи са били двигател на "фалшиви новини" и "нов релативизъм", който той определи като "убиец за всички демокрации, защото напълно нарушава връзката с истината и с науката и основата на нашата собствена демокрация".

Френският президент коментира и обявената частична мобилизация в Русия. Според него това е "грешка“ и пропусната възможност "да се тръгне по пътя към мира", цитиран от Агенция "Фокус".

"Преди няколко месеца Владимир Путин отправи послание: "НАТО провежда агресия срещу нас, те предизвикаха ситуацията и аз просто реагирах. Сега за всички е ясно, че лидерът, който реши да започне войната, лидерът, който реши да я ескалира, е президентът Путин", заяви Макрон.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК