Експерти: Резултатите от референдумите са предрешени, войната може рязко ескалира

Засега заплаха за нашата национална сигурност няма

23.09.2022 | 13:55 Редактор: Теодора Патронова

Коментарите на експерти: резултатите от референдумите в контролираните от Русия украински области се смятат за предрешени в полза на анексирането. С тези действия на Москва, войната може рязко да ескалира.

Референдумите в Украйна несъмнено са свързани с частичната военна мобилизация в Русия, коментират експерти. Според тях Владимир Путин дава знак, че е решен да вдигне залога и да стигне до крайности.

"Частичната мобилизация е тревожна от гледна точка на това, че тя може да бъде разглеждана като звено от една верига на ескалация на конфликт от страна на Русия, започвайки с ограничена военна операция, преминавайки през частична мобилизация, след това може да има обща мобилизация, военно положение, удари срещу цивилната инфраструктура в Украйна и в края на тази верига стои последният коз в ръкава на Путин, а това е ползването на тактическо ядрено оръжие", смята Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество. 

Според Димитров засега няма индикации за свалянето на Путин от власт.

Експертът по национална сигурност Илия Налбантов обаче смята, че след обявената частична военна мобилизация, властта на Путин е силно разклатена.

"Историята се повтаря - в Русия назрява предреволюционна ситуация - колкото и да е силна властта, тя в един момент ще се разпадне, защото има загуби на фронта и вътрешни напрежения в обществото", обърна внимание той.

Според експертите Русия чрез въздействията си върху ядрените централи в Украйна се опитва да хвърля картата на ядрения шантаж, за да спечели предимство. Засега заплаха за нашата национална сигурност няма.

"Малко вероятно е, затъвайки в това украинско тресавище, Русия да нападне държава от НАТО, но има индиректни рискове за страната ни, ако се стигне до удар с ядрено оръжие в Украйна и авария в АЕЦ "Запорожие", защото България е близо географски", коментира Димитров.

В следващите седмици се очаква и ЕС да излезе с нов пакет санкции срещу Русия в отговор на продължаващата агресия на Путин. 

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК