Референдум за "живот или смърт", Русия приветства ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие

"Евросъюзът осем години не забелязваше геноцида над жителите на Донбас, не мислеше за сигурността им", каза Володин

23.09.2022 | 19:55 Редактор: Ирена Бакърджиева
Референдум за

Русия ще подкрепи евентуално решение на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), а също така на украинската Запорожка и Херсонска област за влизане в състава на федерацията. Това заяви днес председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, предаде ТАСС.

"Скъпи наши сънародници, правете своя избор свободно. Не се страхувайте от нищо. Ако вземете решение за влизане в състава на Руската федерация - ще ви подкрепим", написа Володин в Telegram.

В коментар за критиките от ЕС срещу започващите днес референдуми по въпроса Володин каза: "Евросъюзът осем години не забелязваше геноцида над жителите на Донбас, не мислеше за сигурността им". Затова европейските представители "не могат да разберат страданията на хората и не са те, които могат да дават съвети какво да се прави".

Денис Пушилин, ръководителят на сепаратистката ДНР, нарече референдума "важен исторически ден", предаде Асошиейтед прес. Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, заяви, че жителите на окупираните райони гласуват за "живот или смърт" на референдумите.

В традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски от своя страна спомена съвсем лаконично референдумите, които окачестви като фарс.

През първите четири дни представителите на назначените от Русия изборни власти ще разнасят урните за гласуване по домовете на хората и ще обособяват импровизирани избирателни секции край жилищните сгради. Вторник ще бъде единственият ден, в който ще се гласува в истински изборни секции.

Днес врати отвориха и изборни секции в Русия, в които гласа си ще могат да дадат бежанците от окупираните райони.

Гласуването на референдумите започна на фона на непрестанните боеве в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес. Руските и украинските войски се обстрелват взаимно, като и двете страни упорито отказват да отстъпят територия на противника.

Тази сутрин проруските власти в Запорожка област съобщиха за силен взрив в центъра на Мелитопол, град, който Москва превзе в началото на войната. Техният представител Владимир Рогов не даде подробности за причините и дали материални щети и жертви.

Подкрепяните от Москва власти в Донецка област обвиниха украинските сили, че са обстрелвали Донецк и съседния град Ясиноватая, предаде БТА.

Украинските власти от своя страна съобщиха за нови руски обстрели в различни части на Украйна. Виталий Ким, областният управител на Николаев, съобщи за експлозии в района на града в ранните часове на днешния ден.

Валентин Резниченко, губернатор на Днепропетровска област, съобщи за руски обстрел тази сутрин на Никопол, град, разположен срещу Запорожката АЕЦ от другата страна на река Днепър.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК