Зеленски: Мобилизацията в Русия е признание, че армията им не издържа и се разпадна

"За половин година в тази са загинали 55 хиляди руски войници", заяви той

23.09.2022 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Мобилизацията в Русия е признание, че армията им не издържа и се разпадна

Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която "десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпадна", заявява Володимир Зеленски в своето обръщение тази нощ, цитирано от Укринформ.

В него украинският президент, както често прави, изразява благодарност към всички украинци и украинки, които защитават независимостта на страната си. По думите му Украйна е успяла да промени хода на войната, така че "всеки окупатор, даже и най-неадекватният, да може да усети, че ние можем да победим и се движим към победата".  Той подчертава, че каквито и да бъдат решенията на руското ръководство, те не променят нищо за Украйна - освобождаване на страната, защита на народа и мобилизация на световната общност за изпълняването на тези задачи.

Зеленски благодари и на европейските съюзници на Украйна "от Исландия до Румъния", както и на САЩ, Канада, Великобритания, Турция и много други.

В края на обръщението си на украински език президентът преминава на руски език, "за да обясни какво става". Започва с протестите в Русия против мобилизацията и пита "защо например дагестанци или които и да било други трябва да загиват" в Харковската област или край Донецк. И отговаря, че това е решил "един човек в Русия от името на всички граждани на Русия".

"Вие вече сте съучастници в тези престъпления, убийства и изтезания на украинци. Защото вие мълчахте. Защото вие мълчите", обръща се той към руснаците. И им казва, че сега за тях е време за избор - за мъжете дали да загинат, или да живеят, дали да бъдат осакатени, или да запазят здравето си и за жените дали да загубят завинаги своите съпрузи, синове и внуци, или да се опитат да ги защитят от гибел.

По думите на украинския президент досега 55 хиляди руски войници са загинали в тази война за половин година, а десетки хиляди са ранени. Той отново се обръща към гражданите на Русия: "Искате ли още? Не? Тогава протестирайте. Борете се. Бягайте. Или се предавайте в украински плен". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК