Свидетели сме на безпрецедентен ход от края на ВСВ. Путин: Предстои офанзива в Донбас

Според руския президент Западът е преминал всякакви граници

21.09.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Русия обяви незабавна частична военна мобилизация от днес. Това е безпрецедентен ход от края на Втората световна война.

"Това е необходима стъпка за гарантиране на руската териториална цялост и за защита от Запада", заяви руският държавен глава Владимир Путин в обръщението си към нацията.

Очаква се да бъде призовани около 300 000 души от запаса. Путин отново отправи и косвена ядрена заплаха към Запада.

По думите му Западът е преминал всякакви граници и иска да унищожи страната. Той директно обвини ЕС и САЩ, че тяхната цел е разпадането на Русия.

"Повтарям, говорим само за частична мобилизация. Това ще се отнася само за тези граждани, които са в запаса и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили, имат опит. След като днес режимът в Киев публично отказа мирно решение на проблема в Донбас и освен това обяви претенциите си за ядрени оръжия, стана абсолютно ясно, че предстои нова широкомащабна офанзива в Донбас, както вече се беше случвало два пъти преди, беше неизбежно", обясни Путин.

По думите му Русия вече воюва не с Украйна, а с целия Запад.

"Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че ветровете могат да се обърнат в тяхната посока. Ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ", подчерта Путин.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу уточни, че може да бъдат призовани 300 000 души от резерва.

"Това са резервисти. Това не са някакви хора, които никога не са виждали или чували нищо за армията, това наистина са хора, които са служили, имат военна квалификация, имат боен опит. Самата линия на съприкосновение е дълга повече от 1000 километра. Естествено, това, което е там, трябва да бъде защитено, тези територии трябва да бъдат контролирани", коментира той.

Шойгу поясни, че мобилизацията няма да засегне студенти или наборници.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК