ЕС и САЩ няма да признаят референдумите в Украйна за присъединяване към Русия

Москва смята, че "народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба"

21.09.2022 | 08:09 Редактор: Теодора Патронова

Остра реакция на световните лидери - САЩ и ЕС няма да признаят референдуми в Украйна за присъединяване към Русия.

Вчера проруските представители обявиха референдуми между 23 и 27 септември в областите Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. Тези области обхващат около 15 процента от територията на Украйна. По думите на руския външен министър Сергей Лавров, от самото начало на специалната военна операция Москва смята, че "народите в тези територии трябва сами да решават своята съдба".

Последваха и остри реакции, като първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел заяви, че Блокът няма да признае резултата от референдумите. Референдумите отхвърля и Вашингтон, заяви американският съветник по Националната сигурност Джейк Съливан.

Президентът на Франция Еманюел Макрон определи плановете за допитванията като "пародия" в кулоарите на 77-ата сесия на общото събрание на ООН в Ню Йорк. Германския канцлер Олаф Шолц смята, че референдумите ще бъдат нагласени, а по думите му "имперските амбиции" на руския президент Владимир Путин могат да доведат до разруха в Украйна и Русия, ако той не признае, че не може да спечели войната.

Днес се очаква речта на американския президент Джо Байдън. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи виртуално. Лидерите на Китай и Русия няма да пристигнат в Ню Йорк

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 3
анонимен 2
преди 1 година
С представителна извадка на местните до урните ще решат къде да има държавни граници. По комсомолски. Сигнализирай за неуместен коментар
2
14 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 1 година
КОЙ ГИ ПИТА ДАЛИ ЩЕ ПРИЗНАЯТ ИЛИ НЕ , НАРОДА РЕШАВА КАК ДА ПОСТЪПИ. !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
10 rate up comment rate down comment 3
Иван Чаталов
преди 1 година
Кой ги пита,дали ще признаят или не??? Сигнализирай за неуместен коментар