Самоубийства, свръхдоза наркотици... САЩ в челните места по брой на смъртни случаи на родилки

Основната установена причина в 23% от случаите са проблеми с психичното здраве

21.09.2022 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова
Самоубийства, свръхдоза наркотици... САЩ в челните места по брой на смъртни случаи на родилки

Четири от всеки пет смъртни случая, свързани с бременност в САЩ, са били предотвратими, се казва в нов доклад на Националната агенция за обществено здраве. Майките в страната се сблъскват със сравнително висок процент на смъртност, особено сред чернокожите жени.

В проучването са анализирани случаите на около 1000 жени, починали между 2017 и 2019 г. поради бременност или свързани с нея усложнения, до една година след раждането, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

"Докладът очертава много по-ясна картина на свързаните с бременността смъртни случаи в тази страна", заяви Уанда Барфийлд, директор на отдела за репродуктивно здраве на CDC. Около 22% от смъртните случаи са настъпили по време на бременността, 25% - в деня на раждането или през следващата седмица, а 53% - до една година по-късно.

Основната установена причина в 23% от случаите са проблеми с психичното здраве, включително самоубийство или свръхдоза наркотици, следвани от кръвоизливи (14%) и сърдечни проблеми (13%), информира БГНЕС.

Смъртните случаи са анализирани от експертни комисии на местно ниво, включващи гинеколози и специалисти по психично здраве, които са имали за задача да формулират препоръки.

Смъртта се счита за предотвратима, ако е имало "поне вероятност" тя да бъде избегната чрез "една или повече разумни промени" в системата на здравеопазването или от страна на пациента или неговата общност.

Сред мерките, препоръчани за справяне с проблема, са разширяване на достъпа до здравно осигуряване, подобряване на пред- и следродилните грижи, както и по-добри възможности за транспорт, за да може да се получи достъп до грижи.

Смъртността при майките в САЩ се увеличава от години и нарежда страната на едно от най-лошите места сред развитите държави. През 2020 г. той възлиза на 23,8 смъртни случая на 100 000 раждания, според данни, публикувани през февруари 2022 г.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК