Зеленски: Руските военни имат избор - да избягат от нашата земя или да се предадат

Донбас се завръща у дома!, каза лидерът на ДНР Денис Пушилин след решението на референдум за присъединяване към Русия

20.09.2022 | 18:12 Редактор: Ирена Бакърджиева

Самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република вече насрочиха дати за референдуми за влизане в Русия. В същото време украинските войски продължават да бележат успехи на североизточния фронт, като си върнаха контрола над ключово село на 20 км от Лисичанск.

Билохоровка е последното село, отвоювано от Украйна на североизточния фронт. На разпространени видеокадри се виждат украински войници да патрулират по разрушена улица в селото.

Отвоюването му е сериозен удар по Русия, която вече няма пълен контрол над Луганск. Президентът Володимир Зеленски подчерта, че украинските войски продължават настъплението си на изток.

"В Харковска област стабилизираме обстановката, задържаме позициите си. Толкова здраво, че окупаторите очевидно са в паника. Предупредихме, че руските войници в Украйна имат само две възможности: да избягат от нашата земя или да се предадат", заяви Зеленски.

Междувременно местните власти на контролирания от руски сепаратисти град Донецк съобщиха за 13 жертви след украински ракетен обстрел. Те обвиниха Киев, че умишлено нанася удари по цивилното население с американски ракети HIMARS.

Притеснени от украинското настъпление, самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република, както и Херсон, насрочиха за края на септември референдуми за присъединяване към Русия. Първото съобщение дойде от местния парламент на Луганск.

"Жителите на Донбас направиха своя избор през 2014 г. През всичките тези години чакахме да се проведе втори референдум и да се сбъдне мечтата ни да се върнем у дома, в Русия", посочи зам.-председателят на местния парламент на Луганск Лина Вокалова.

По-късно се появи подобно съобщение от лидера на Донецката народна република.

"Донбас се завръща у дома! Смятам, че проектозаконът е навременен. Нашият многострадален народ заслужава да бъде част от великата страна, която винаги е смятал за своя родина", категоричен е лидерът на ДНР Денис Пушилин.

Киев обаче остава непоколебим, че украинските сили са готови да си върнат целия Донбас, чиято анексация се смята за основна военна цел на Москва.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЕР
преди 1 година
"ЗАД АНТИБЪЛГАРСКАТА ИСТЕРИЯ В РС МАКЕДОНИЯ ПРОТЕСТИТЕ И ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АНУЛИРАНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО С БЪЛГАРИЯ СТОИ РУСИЯ, КОЯТО ОТ ДЪЛГО ВРЕМЕ РАБОТИ ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА РЕГИОНА!!!!"- ИЗКАЗВАНЕ НА БИВШИЯТ МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЕР ВЛАДО БУЧКОВСКИ ПРЕД СВЕТОВНИТЕ СРЕДСТВА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ !!! Сигнализирай за неуместен коментар