Хеликоптер и патрулни кораби спасиха близо 500 мигранти край бреговете на Кипър

Лодката се е опитвала да стигне от Ливан до Италия

20.09.2022 | 16:41 Редактор: Теодора Патронова
Хеликоптер и патрулни кораби спасиха близо 500 мигранти край бреговете на Кипър

Близо 500 мигранти бяха спасени днес край бреговете на Кипър в проведени две координирани операции с участието на въздушни, полицейски и медицински сили на Кипър.

Неуправляема лодка с над 300 мигранти, сред които много жени и деца, плаваща на около 200 километра западно от острова, в района на Пафос, бе спасена след подаден сигнал за помощ късно в понеделник заради повреда в двигателя.

В операцията на кипърския "Координационен център за търсене и спасяване" са участвали хеликоптер и три военноморски и полицейски патрулни кораби.

Лодката се е опитвала да стигне от Ливан до Италия.

Спасените хора са прехвърлени на борда на намиращ се наблизо товарен кораб, плаващ под чужд флаг, който без да спира в Кипър, се е отправил към първоначалната си дестинация Истанбул.

Само няколко часа по-късно снощи започна втора спасителна операция – за лодка с мигранти близо до кипърския бряг край Ларнака. Днес към обед намиращите се в нея общо 177 души, от които 67 жени и деца, са спасени и са в добро здравословно състояние, се казва в съобщение на координационния център, съобщи БНР.

В понеделник на източния бряг на острова пристигна лодка с 35 мигранти, сред които 4 жени и 9 деца.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК