Путин: Подкрепяме Сърбия, хегемонията на отделни държави няма да продължи вечно

"Ще продължим да оказваме на нашите сръбски приятели всеобхватна подкрепа", заяви руският президент

20.09.2022 | 14:58 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Подкрепяме Сърбия, хегемонията на отделни държави няма да продължи вечно

Русия ще продължи да подкрепя Сърбия в защитата на нейния суверенитет и териториална цялост, Москва оценява балансирания курс на Белград на международната арена. Това заяви руският президент Владимир Путин, обръщайки се към посланиците на чужди държави на церемонията по връчването на акредитивните си писма, съобщават руски източници.

"Оценяваме желанието на сръбските приятели да следват балансиран, независим курс на международната арена, ще продължим да оказваме на нашите сръбски приятели всеобхватна подкрепа в отстояването на законните права и интереси на Сърбия, защитавайки нейния държавен суверенитет и териториалната цялост", допълни още Путин.

"Ние редовно обсъждаме с президента Вучич в лични срещи и в телефонни разговори ключовите въпроси за по-нататъшното развитие на сътрудничеството и ще продължим да работим заедно за задълбочаване на политическия диалог, разширяване на сътрудничеството в икономиката, търговията, науката, техниката, културна и хуманитарна сфера", добави Путин, цитиран от "Труд".

"Хегемонията на отделни държави в света не може да продължава вечно", убеден е руският президен.

"Обективното развитие към многополярност, за съжаление, се натъква на съпротивата на тези, които се опитват да запазят ролята на хегемон в световните дела и да контролират всичко: Латинска Америка, Европа, Азия и Африка. Трябва да се каже, че този хегемон се справя доста добре от доста дълго време, но не може да продължава така вечно, невъзможно е", подчерта Путин.

"Но за да се засилят позициите им, се въвеждат нелегитимни санкции, оказва се натиск върху всички вектори, включително върху Русия, но тези, които правят това, виждат, че техните действия водят до негативни последици за самите тях", подчерта руският лидер.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК