Русия: САЩ признаха за биологични изследвания в Украйна върху бедни граждани

В проучванията са участвали и пациенти на психиатрични клиники

19.09.2022 | 18:25 Редактор: Теодора Патронова
Русия: САЩ признаха за биологични изследвания в Украйна върху бедни граждани

Представители на САЩ са признали, че са провеждали биологични изследвания в Украйна върху граждани с ниски доходи и пациенти на психиатрични клиники, заяви началникът на войските на руските въоръжени сили Игор Кирилов.

В началото на септември в Женева се проведе среща на държавите - участнички в Конвенцията за биологичните и токсичните оръжия. На тази среща руските представители повдигнаха повече от 20 въпроса относно незаконните действия на Киев и Вашингтон.

"Изключително неубедителни бяха обясненията на САЩ и Украйна относно износа на щамове и биоматериали на украински граждани и спазването на етичните стандарти при провеждането на изследвания върху военнослужещи, граждани с ниски доходи, както и върху една от най-уязвимите категории от населението - пациенти на психиатрични болници. При обсъждането на въпроса американската делегация призна тези факти, като същевременно отбеляза, че прехвърлянето на проби от патогенни биоматериали в САЩ "не е често срещано", заяви Кирилов на брифинг.

Москва е получила документи, доказващи, че Украйна се е опитала да прекрати сътрудничеството с Агенцията за редуциране на заплахите в отбраната на САЩ (DITRA).

"Така през април 2013 г. междуведомствена комисия, съставена от представители на СБУ, Министерството на земеделието и Държавната ветеринарна служба на Украйна, е взела съвместно решение за нецелесъобразността на продължаването на проектите на DITRA в Украйна, но тяхното налагане на Киев от администрацията на САЩ е продължило", обясни Кирилов.

Това се потвърждава от обръщението на посланика на САЩ в Киев Джон Тефт от февруари 2013 г., в което той изисква от министъра на земеделието и храните да съдейства за четиригодишно удължаване на проекта DITRA, съобщи БГНЕС.

Министерството на отбраната заяви, че под натиска на САЩ в срещата са участвали само 89 държави от общо 184 страни по конвенцията. Повече от половината делегации, взели думата - 22 от общо 43 – са подкрепили руската позиция или са заели неутрална позиция.

"По този начин руските изявления накараха много държави да се замислят за рисковете от взаимодействието с Пентагона във военно-биологичната сфера", заключи Кирилов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
vasil tanev
преди 1 година
НЕ можеш да скриеш нещо което се знае!!Единственно нашите продажни РОДОЛЮБЦИ ще приемат че това не е истинаТова също се отнася и за Американското посолство у нас!! Знам че имаа много продажници тук!! в БЪЛГАРИЯ!! които са готови даже и родителите си да продадат за МЪНИ.. Стига с тези манипулаций.. подкупи..лъжеинформация.. АМЕРИКА!! ОФИЦИАЛНО ПРИЗНА..ЧЕ СА ПРАВЕНИ ОПИТИ ВЪРХУ ХОРА В УКРАЙНА край на коментара..точка Сигнализирай за неуместен коментар