Вербуват руски затворници да воюват в Украйна, някои не доживяват първа заплата

"Офертата" не важи за мъже над 55 г., за педофили, за затворници с недъзи или болни

18.09.2022 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева
Вербуват руски затворници да воюват в Украйна, някои не доживяват първа заплата

На убийци и други опасни престъпници им се обещават стотици хиляди рубли месечна заплата и помилване след шестмесечна служба на бойното поле в Украйна. Руската правозащитничка Олга Романова алармира, че има разминаване между обещания и действителност.

"Измина повече от месец, откакто първата група затворници беше изпратена да воюва. Първата битка с тяхно участие беше край Луганск на 12 юли, след която имаше и първи загинал затворник. Сраженията продължават, хората мрат, а обещаните пари не се изплащат. Имаме данни за едно плащане от 30 хиляди рубли и за второ от 100 хиляди рубли. Няма обаче никакви заплати от порядъка на 200 до 400 хиляди рубли, каквито са били обещавани", каза Романова пред DW.

Тя уточни също, че расте броят на жертвите - на фронта масово гинат затворници, което е напълно обяснимо, защото това не са обучени войници. 

"Представете си го така: в двора на някой затвор каца хеликоптер на частна военна компания, от него слизат хора в лъскави униформи... Хората веднага разбират, че е пристигнал някой много голям шеф. След това започват да ги обработват. Казват им: Момчета, вие ще излезете оттук само в дървени ковчези. А ние ви предлагаме пари, слава, помилване, измиване на срама за извършените от вас престъпления, даже ще получавате пари и ще можете да се виждате с близките си. Животът ще започне отначало", споделя правозащитникът.

"Офертата" обаче не важи за мъже над 55 г., за педофили, за затворници с недъзи или болни. Съгласяват се един от петима затворници, увещавани от хора от свързаната с Евгений Пригожин частна руска армия "Вагнер".

"Хвърлят ги първи в боя, а дезертьорите се разстрелват на място. Знаем обаче, че зад тях вървят истински обучени отряди на "Вагнер", добавя Романова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Ради
преди 1 година
Ако е доброволно, кой както си прецени. Сигнализирай за неуместен коментар