Германия поема контрола над подразделение на руския петролен гигант "Роснефт"

Целта е да се гарантира националната енергийна сигурност

16.09.2022 | 11:42 Редактор: Тодор Петров
Германия поема контрола над подразделение на руския петролен гигант

Германия поставя дейностите на местното подразделение на руския петролен гигант "Роснефт" под попечителството на германски държавен регулатор.

Германското подразделение на "Роснефт" управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет. Според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност.

Дейностите на "Роснефт" в Германия, които осигуряват около 12 процента от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, са поставени под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи, уточнява Франс прес, позовавайки се на съобщение на министерството на икономиката.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и премиерът на провинция Бранденбург ще представят по-късно днес подробности около решението относно подразделението "Роснефт Дойчланд", което е сред най-големите предприятия за преработка на петрол в страната, предаде БТА.

Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90 процента от горивата за столицата Берлин. Тя получава целия необходим ѝ суров петрол от петролопровода "Дружба" от построяването си през 60-те години.

По-рано тази година германските власти поеха контрола и над дружеството "Газпром Германия", подразделение на руския концерн "Газпром".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК