Германската армия е в свободно падане - какво стана с модернизацията за 100 млрд. евро?

Бундесверът предоставя оборудване на Украйна и все още не е попълнил отново запасите си

15.09.2022 | 17:13 Редактор: Ваня Кузманова
Германската армия е в свободно падане - какво стана с модернизацията за 100 млрд. евро?

Председателят на Асоциацията на Бундесвера, която представлява интересите на всички германски военнослужещи, даде изключително критична оценка за настоящето състояние на германските въоръжени сили, предаде ДПА. 

Ефектите от историческата инвестиция в размер на 100 милиарда евро все още не се усещат, каза Андре Вюстнер пред телевизия ARD. "В момента все още сме в свободно падане", допълни той.

Бундесверът изпълнява задълженията си на източния фланг на НАТО, както и в чуждестранните мисии. В същото време обаче той предоставя оборудване на Украйна и все още не е попълнил отново запасите си, отбелязва ДПА.

Инвестицията на стойност 100 милиарда евро, която германският канцлер Олаф Шолц обеща във важна реч през февруари - малко след началото на руската инвазия в Украйна - все още не се е материализирала под формата на договори, заяви Вюстнер. Той призова да бъдат взети съответните решения през последното тримесечие на тази година.

Вюстнер подкрепи неотдавнашни изявления на германския министър на отбраната Кристине Ламбрехт, която се обяви за това страната да поема водеща военна роля в Европа, информира БТА. 

Военни и цивилни експерти ще обсъдят бъдещето на германските въоръжени сили на конференция, която ще започне днес в Берлин. Във форума ще участват Кристине Ламбрехт и най-висшият германски военен - началникът на отбраната Еберхард Цорн. Очаква се да присъства и канцлерът Олаф Шолц.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК