Бивш командир в САЩ: Катастрофалните загуби ще доведат до рухването на Русия

"Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието", заяви Бен Ходжис

14.09.2022 | 11:43 Редактор: Ваня Кузманова
Бивш командир в САЩ: Катастрофалните загуби ще доведат до рухването на Русия

Пригответе се за разпадането на Русия, пише за в. "Дейли телеграф" Бен Ходжис, бивш командир на въоръжените сили на САЩ в Европа. Катастрофалните загуби на Кремъл в Украйна могат да доведат до рухването на Руската федерация, прогнозира Ходжис.

Става все по-ясно, че Украйна ще спечели войната и че Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието. Сега вече наистина си мисля, като вземем предвид сериозността на слабостите на Путин, които вече са видими, че е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на неговия режим, но и на самата Руска федерация, твърди той. 

По думите му тази огромна империя, в която живеят над 120 различни етнически групи, е с нестабилни основи и ако трябва да се изразим в стил Хемингуей, рухването ѝ може първоначално да е постепенно, но бързо да придобие рязък, белязан от насилие и неконтролируем характер. Виждам най-малко три фактора, които могат да доведат до рухването на Руската федерация, отбелязва Ходжис. 

Първият е загубата на доверие на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл. Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.  

Второ, ударът, който бе нанесен на руската икономика, е съкрушителен и ще доведе до невъзможност за 144-милионното население на Русия да продължи да съществува нормално. Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана. Европейските правителства повече няма да разчитат на "Северен поток 1", след като видяха колко лесно може да бъде спрян, подчерта Ходжис, цитиран от БТА. 

Стигаме и до третия фактор, който се състои в разпръснатостта на населението на Русия, което е само два пъти по-голямо от това на Обединеното кралство. Тази особеност е причина за слаба свързаност между руснаците дори и в най-добри времена, а сега, когато властовият център е в слаба позиция, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.

Западните санкции ще принудят елитите в Москва да направят икономически отстъпки по отношение на средната класа в столицата, която е по-непосредствена заплаха за властта. Малцинствата в другите региони обаче едва ли ще бъдат ухажвани по този начин", заключи бившият военен командир.  

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК