Мицотакис: Ще защитаваме от Турция островите си, Франция ни подкрепя

Премиерът на Гърция и френският президент се съгласиха за поставяне на таван на цените на природния газ в Европа

13.09.2022 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Мицотакис: Ще защитаваме от Турция островите си, Франция ни подкрепя

Гърция е в готовност да защитава островите си в Егейско море, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Гърция получи абсолютна подкрепа от френския президент по отношение на спора с Турция за суверенитета на островите в Егейско море, заяви той от Париж.

Атина продължава да търси алтернативи за повече природен газ, за да подава гориво на съседните страни при необходимост, подчертават в коментарите си енергийни експерти.

По време на срещата Мицотакис-Макрон е постигнато съгласие за поставяне на таван на цените на природния газ в Европа, информират от гръцката делегация.

Атина продължава да търси всякакви възможности за увеличаване на потока на природен газ пред гръцката преносна система, като част от политиката на европейско сътрудничество в период на кризи, съобщават от енергийното министерство, цитирани от БНР.

Днес енергийният министър Скрекас е в Азербайджан за увеличаване на доставките от азерски газ, който се транспортира по Трансадриатическия газопровод. Част от горивото е предвидено и за България по връзката Комотини-Стара Загора, която до дни влиза в експлоатация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК