"Здравей отново, Лилибет": Семейството на кралицата не одобрявало Филип, смятали го за женкар

Последната глава от тяхната велика любовна история приключи

10.09.2022 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова

Завинаги в сърцето ѝ. Кралица Елизабет II носеше британската корона в продължение на 70 години, а сватбеният си пръстен - още по-дълго.

Тяхната любовна история започва, когато тя е едва на 13 години и приключва два месеца преди той да навърши 100 години.

На погребението му в замъка Уиндзор изглеждаше едновременно толкова крехка и толкова самотна.

Тържествата както публични, така и частни - никога повече не бяха същите без Филип. Той винаги беше в центъра на забавлението, а заради цялата сага с Хари винаги копнееше да бъде до нея.

el1

Още по-катастрофална беше ситуацията с принц Андрю - отстранен от кралското семейство заради близостта си с американския милиардер и педофил - Джефри Епстийн. Той трябваше да плати милиони обезщетение на жена, която твърдеше, че е била жертва на трафик от страна Епстийн.

В тези последни години от живота му, след като той се оттегли от официалните задължения през 2017 г., те заживяха почти разделени. Но кралица Елизабет осъзна, че любимият ѝ се нуждае от спокойствие и да е далеч от "задушаващия" живот на кралското семейство.

Тя и Филип винаги се допълваха толкова добре - той рязък, решителен и смел, а тя винаги беше предпазлива преди да вземе решение.

Дори когато той се оттегли в пенсия, а тя все още беше потънала в официалните си задължения, Елизабет остана отдадена на военноморския си офицер, който беше 5 години по-възрастен от нея. Тя просто го обожаваше.

el2

"Кралицата никога не е поглеждала друг мъж. Тя беше поразена от него", казва нейна първа братовчедка преживе.

Двамата се срещат за пръв път през 1934 г. на сватбата на братовчед на принц Филип. 5 години по-късно те отново се срещат, когато Елизабет II е със семейството си на посещение в Дартмутския колеж.

Кралицата и Филип се радваха на 73 щастлив брак - нещо, което не беше предвидено от придворните и някои членове на кралското семейство: "Те го смятаха за груб, необразован и мислеха, че няма да ѝ бъде верен. Възприемаха го като човек, който не е достатъчно добър за нея."

"Придворните се държаха ужасно с него. Те не го харесваха, не му вярваха и това си личеше. Дори майка ѝ не го харесваше, но по-късно, когато видя колко е важен за дъщеря ѝ - тя го обикна", споделя преживе лорд Брабърн.

el3

Трудно е да се повярва, че тези съмнения не са достигнали до ушите на Елизабет, но дори и да са стигнали, тя не им е обърнала внимание. Отхвърляйки една кралска традиция, тя и Филип споделяха двойно легло през по-голямата част от брачния си живот.

"Спомням си как ги гледах малко преди годишнината от диамантената им сватба през 2007 година. Дразнеха се един друг и се кикотиха като младоженци. Помислих си какви големи късметлии са", допълва бивша придворна.

В името на това да е с Елизабет, той хвърля военноморската си униформа, а тя от своя страна успя да му засвидетелства вечната си благодарност за това, че пожертва кариерата си.

"Тя винаги имаше особен блясък в очите, когато погледнеше Филип, независимо дали той печеше патица на барбекю на терасата в Уиндзор, придружаваше я на възпоменателна служба в Уестминстърското абатство или получаваше съпружеско порицание с нейното обичайно "О, наистина ли, Филип", коментира приятел на кралското семейство.

el4

Докато той се възхищаваше на Елизабет за това, че тя притежава толерантност в изобилие, кралицата пък го хвалеше за начина, по който той успява да бъде себе си - същият мъж, за когото се бе омъжила. И единственият, който си позволяваше да я нарече "проклета глупачка".

Кралицата неведнъж е заявявала, че принц Филип е нейната сила.

А жените определено играят важна роля в живота на Филип. Този факт беше в основата на една голяма обществена криза около състоянието на кралския брак. Двойката беше женена от вече близо 9 години, когато Филип замина на световно турне.

Филип първо отплава за Австралия, където открива Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. Тогава започват и първите опасения, че има разрив между двамата. Публикациите в медиите следват една след друга. Въпросите стигат дори до Камарата на общините.

el5

Изправена пред редица въпроси, кралицата разстроена от факта, че бракът ѝ вече е публичен проблем - тя разпорежда да се изпрати официално съобщение от двореца: "Информацията, че има разрив в брака между кралицата и херцога, е напълно невярна"

Кралицата и Филип бяха разделени в продължение на 124 дни, а за да потуши напрежението - Елизабет излита, за да се присъедини към любимия си.

А що се отнася до страховете, че един ден той може да ѝ изневери, защото жените наистина го намираха за привлекателен, кралицата се дразнеше повече на клюките и слуховете, отколкото се притесняваше.

"Каквото и да говореха клюкарите, Елизабет винаги се чувстваше обичана от Филип", споделя техен приятел.

el6

На 90-ия му рожден ден през 2011 г. тя му прави специален подарък - титлата Лорд-адмирал на флота. Той приема с детска радост изненадата.

Имаше срещи със световни лидери, на които тя така и не успя да преодолее срамежливостта и разчиташе на Филип да разчупи леда. Но след смъртта му и в последните години от собствения ѝ живот той толкова ѝ липсваше.

Сега последната глава от тяхната велика любовна история приключи.

"Здравей отново, Лилибет"

Херцогът на Единбург е бил последният член на кралското семейство, който се е обръщал към Елизабет с нейното детско прозвище - Лилибет.

Една от любимите им песни е "The Way You Look Tonight" на Джеръм Керн.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 1
Anonimna
преди 1 година
Тези любовни глупости са доста неадекватни. Всъщност двамата са братовчеди... Сигнализирай за неуместен коментар
1
17 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Наистина, големи късметлии са да се обичат въпреки парите... Сигнализирай за неуместен коментар