САЩ: Стотици хиляди украинци са подлагани на изтезания и депортиране в Русия

Руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 000 и 1,6 милиона украинци

09.09.2022 | 09:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
САЩ: Стотици хиляди украинци са подлагани на изтезания и депортиране в Русия

САЩ заявиха, че разполагат с доказателства, че "стотици хиляди" украински граждани са били разпитвани, задържани и принудително депортирани в Русия в "поредица от ужаси", наблюдавани от служители на руското президентство, предаде Асошиейтед прес.

Русия незабавно отхвърли твърдението като "фантазия", наричайки го последното изобретение в западната дезинформационна кампания. Обвинението беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност, свикано от Съединените щати и Албания за обсъждане на руските "операции за филтриране".

Става дума за украинци, които доброволно бягат от войната в родината си, и тези, които принудително са преместени в Русия, които преминават през поредица от пунктове за "филтриране", където се твърди, че отношението към тях варира от разпити, събиране на данни и претърсване до отделяне от другите, измъчване, изпращане в център за задържане в Русия, а някои никога повече не биват виждани. През юли Асошиейтед прес писа, че близо 2 милиона украински бежанци са били изпратени в Русия, много от тях чрез насилствено прехвърляне.

Посланичката на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че оценки от различни източници, включително руското правителство, сочат, че руските власти са разпитали, задържали и принудително депортирали между 900 000 и 1,6 милиона украинци. Тя каза, че те са изпратени в Русия, често в изолирани региони в далекоизточните ѝ области.

Представителката на САЩ каза, че по приблизителни данни хиляди деца са били подложени на филтриране, като "някои от тях са били отделени от семействата си и предадени на сиропиталища, преди да бъдат дадени за осиновяване в Русия". По информация на САЩ само през юли "над 1800 деца са били прехвърлени от контролираните от Русия райони на Украйна в Русия", каза тя.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя обвини Запада, че се опитва да очерни страната му. Той заяви, че повече от 3,7 милиона украинци, включително 600 000 деца, са отишли в Русия или в контролираните от Русия сепаратистки райони в Източна Украйна, но те "не са държани в затвори''.

По думите на Небензя тези украинци са преминали през "процедура на регистрация, а не на филтриране", т. е. процедурата по отношение на тях е подобна на тази за украинските бежанци в Полша и други страни от Европейския съюз.

Като реакция на думите му Томас-Грийнфилд призова за достъп на ООН до украинците, живеещи в контролираните от Русия райони, и отново подчерта, че Международният комитет на Червения кръст и Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна "трябва да имат безпрепятствен достъп до всички лица, задържани във връзка с продължаващата война".

Илзе Брандс Кехрис, помощник-генерален секретар на ООН по правата на човека, призова Русия да осигури на базираната в Женева нейна служба достъп до всички места за задържане. Тя добави, че всяко осиновяване на украински деца в Русия би нарушило Женевската конвенция, забраняваща промяната на личния статут на дете, включително и на неговата националност, предаде БТА.

Агенцията по правата на човека на ООН също така е документирала, че мъже и жени, за които се смята, че имат връзки с украинската армия или правителство, или че имат проукраински или антируски възгледи, "са били подлагани на произволно задържане, изтезания, малтретиране" и са били прехвърляни в наказателни колонии, каза още Кехрис.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК