Световните лидери: Елизабет II стана свидетел на война и помирение в Европа, остави следа

Президентът на САЩ Джо Байдън я нарече "държавната дама с несравнимо достойнство"

08.09.2022 | 23:20 Редактор: Теодора Патронова
Световните лидери: Елизабет II стана свидетел на война и помирение в Европа, остави следа

След новината за кончината на Елизабет II световните лидери изразиха почитта си към живота и управлението на покойната британска кралица.

Президентът на САЩ Джо Байдън отдаде почит на покойната британска кралица Елизабет като я нарече "държавната дама с несравнимо достойнство" и заяви, че очаква с нетърпение да работи със сина ѝ крал Чарлз, като отбеляза тяхното "близко приятелство".

"Кралица Елизабет II беше държавник с несравнимо достойнство и постоянство, който задълбочи основополагащия съюз между Обединеното кралство и Съединените щати", заяви Байдън в изявление.

"Тя помогна да направим отношенията ни специални", каза той.

Най-високопоставеният служител на Брюксел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, също почете покойната кралица Елизабет II, която беше свидетел и на присъединяването и на раздялата на Великобритания с Европейския съюз.

"Тя стана свидетел на война и помирение в Европа и извън нея, както и на дълбоки трансформации на нашата планета и общества", заяви председателят на Европейската комисия. "Тя беше маяк на приемствеността по време на тези промени, като не преставаше да проявява спокойствие и всеотдайност, които даваха сили на мнозина. Нека почива в мир".

"Нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен", заяви германският канцлер Олаф Шолц, пише БГНЕС.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че държавното посещение на кралицата през 1965 г. в следвоенна Германия е било "безценно важен сигнал за помирение след две опустошителни световни войни".

Президентът на Франция Еманюел Макрон нарече кралица Елизабет II "приятелка на Франция..., която е оставила завинаги следа в своята страна и своя век", след съобщението за нейната смърт.

"Нейно Величество кралица Елизабет II олицетворяваше приемствеността и единството на британската нация в продължение на повече от 70 години", написа той в Twitter.

"Ще я запомня като приятелка на Франция, добросърдечна кралица, която остави завинаги следа в своята страна и в своето време", добави той.

Президентът (2007 – 2012) Никола Саркози заяви, че кралицата "е била символ на неизменното приятелство между нашите двете страни и на ценностите, на които то се основава".

Президентът Доналд Тръмп (2017 – 2021 г.) отдаде почит на "трайната дипломация" на кралица Елизабет и "огромното наследство", която тя е оставила, допринасяйки за мира.

"Историческото и забележително управление на кралица Елизабет остави огромно наследство на мир и просперитет за Великобритания", написа Тръмп в своята социална мрежа Truth, след като монархът почина на 96-годишна възраст.

Ръководителите на ЕС и НАТО също изразиха съболезнования по повод днешната кончина на британската кралица Елизабет Втора.

Малцина са оказвали подобно влияние в световната история, написа в Twitter председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя допълни, че Елизабет Втора е пример за всички и я нарече "велика".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбелязва, че покойната британска кралица успяваше винаги да покаже важността на трайните ценности в съвременния свят чрез своята отдаденост в работата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочва, че Елизабет Втора е била пример за себеотдаденост и за ръководител, съобщи БТА.

Дългото управление на кралица Елизабет Втора стана част от историята и е пример за вдъхновяващи ценности и действия, написа еврокомисарят Мария Габриел, която поднася съчувствия на британското кралско семейство и на гражданите на Великобритания.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК