Операция "Лондон Бридж": Какво следва след кончината на кралица Елизабет II?

Личният ѝ секретар ще бъде първият човек, който ще научи за нейната смърт

08.09.2022 | 19:58 Редактор: Искра Ангелова
Операция

Когато кралица Елизабет II почине, серия от внимателно изградени планове, които са в сила от 60-те години на миналия век, ще бъдат активирани в процес, наречен "Операция Лондонски мост", съобщава ABC Internaional.

В поредица от документи, публикувани от POLITICO миналата година, планът за сигурност е очертан изцяло, описвайки всичко от това как новината за смъртта на монарха ще бъде споделена с обществеността до това кога принц Чарлз ще се възкачи на трона.

Той също така включва подробности за това какво ще се случи през 10-те дни след смъртта на кралицата, включително къде ще отиде нейният ковчег, как министър-председателят ще поднесе публично новината и как принц Чарлз ще прекара първите си дни като крал.

Кодовото име на кралица Елизабет е "Лондонски мост" и след като новината за нейната смърт бъде съобщена от двореца на съответните страни, ще бъде използвана фразата "Лондонският мост е разрушен".

Какво ще стане, когато кралица Елизабет II умре?

Личният секретар на кралицата ще бъде първият човек, който ще научи за нейната смърт. След това той ще има задължението да информира министър-председателя, секретаря на кабинета, службата на Тайния съвет и висши служители, използвайки кодовата фраза: "Лондонският мост падна". След това правителствените ръководители на Британската общност ще бъдат информирани от Министерството на външните работи и Британската общност.

Ако кралицата умре в Балморал, серия от ритуали ще се проведат в различни шотландски катедрали, преди ковчегът й да бъде прехвърлен на британския кралски влак и оттам на гара Уейвърли в Лондон. При всички сценарии кралицата ще бъде върната в тронната зала на Бъкингамския дворец.

Монархът ще остане там до погребението си, което ще се състои в Уестминстърското абатство в Лондон. Ковчегът ще бъде последван от процесия от Хайд парк до замъка Уиндзор. Кралица Елизабет II ще бъде погребана с баща си крал Джордж VI и покойния си съпруг принц Филип в мемориалния параклис на крал Джордж VI в замъка Уиндзор, съобщава "Труд".

Кога принц Чарлз ще стане крал?

Веднага след като се потвърди, че Елизабет II е починала, принц Чарлз официално ще се възкачи на трона като крал Чарлз III, според "POLITICO". В деня след смъртта му ще се проведе среща на Съвета на присъединяването, последвана от прокламация, че Чарлс е станал крал.

Как ще реагира правителството?

Знамената ще бъдат свалени наполовина в Уайтхол и в парламентите на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. След това министър-председателят ще направи изявление, а депутатите ще отдадат почит на покойния монарх в Камарата на общините в деня след смъртта на кралицата. Всички парламентарни дейности ще бъдат преустановени за 10-дневен траур.

Какво ще се случи в 10-те дни на траур?

Както съобщава POLITICO, денят, в който кралицата умира, ще бъде отбелязан като D-Day, а следващите девет дни ще бъдат отбелязани като D-Day+1, D-Day+2 и т.н. По време на този период на траур депутатите няма да заседават в парламента и BBC ще промени програмата си. В деня на погребението на кралицата Лондонската фондова борса ще спре търговията и банките в Обединеното кралство ще затворят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК