Успява ли Украйна да надхитри руската армия с методи от древността?

С HIMARS бяха поразени големи складове за муниции и петролни депа на руска територия

07.09.2022 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
Успява ли Украйна да надхитри руската армия с методи от древността?

В последно време се говори много за американските ракетни установки за артилерийски огън HIMARS - те са монтирани върху камиони и са много мобилни. Видеа в социалните мрежи показват, че Украйна използва въпросните ракетни системи с огромен успех. Именно с HIMARS бяха поразени големи складове за муниции и петролни депа на руска територия, където бяха нанесени сериозни щети.

Украинската армия обаче използва HIMARS и по още един, твърде необичаен, начин - дървени макети на ракетните установки са поставени на различни места по фронта и често именно те привличат руския обстрел. По този начин украинците постигат две неща едновременно: виждат откъде ги обстрелват руснаците и в същото време ги принуждават да изстрелват прецизните си ракети нахалост. Използването на дървени макети на оръжия не е нова тактика за воденето на война.

Китайският пълководец, стратег и мислител Сун Дзъ препоръчва използването на подобни методи още през 6 век пр. н.е. и го описва в книгата си "Изкуството на войната". Той призовава военните командири да "поставят примамки и да симулират объркване", за да подведат врага, който да направи грешни оценки на ситуацията. "Всички войни се основават на измама", пише Сун Дзъ, припомня DW.

Римският пълководец и държавник Юлий Цезар също познава този вид тактики. По време на Галските войни, които римляните водят около 50-та година пр.н.е., главнокомандващият разположил легионерите си по такъв начин, че да изглеждат като голяма и тежковъоръжена армия. Цезар описва как е обградил и унищожил галските войски именно благодарение на тази хитрост.

След изобретяването на двигателя с вътрешно горене военната техника драстично се променя, а с нея и фалшивите копия на оръжия, които се ползват на бойното поле. Първите танкове се появяват по време на Първата световна война, а първи започват да ги използват британците, за да променят хода на водената дотогава окопна война. Скоро и британци, и германци започват да изработват макети на танкове от дървен материал, за да симулират голяма военна мощ.

По време на Първата световна война конната артилерия все още играе важна роля и поради това масово се изработват и макети на коне, които да заблуждават вражеските самолети по време на разузнавателните им полети.

По време на Втората световна война и двата воюващи лагера успешно използват техниката на заблудата. Преди британците да прекосят Ламанша, за да стигнат до френска Нормандия през 1944 година, те първо пускат по канала надуваеми танкове. Това обърква германските генерали, които са били убедени, че инвазията ще започне на друго място, поради което оттеглят значителна част от войските си от крайбрежието на Нормандия.

Въпросните стратегии играят толкова голяма роля, че американската армия създава цяла дивизия, известна като "призрачната армия". Въоръжена с надуваеми танкове и фалшиви самолети, “армията” извършва редица диверсионни операции в Белгия, Франция, Германия и Люксембург. Смята се, че тази военна тактика за отвличане на вниманието на врага е помогнала за спасяването на хиляди американски войници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК