Цената на петрола спадна до най-ниската си стойност от януари, доларът с нов рекорд

Отстъплението ще помогне за облекчаване на част от инфлационния натиск

07.09.2022 | 11:05 Редактор: Теодора Патронова
Цената на петрола спадна до най-ниската си стойност от януари, доларът с нов рекорд

Цената на суровия петрол спадна до най-ниското ниво от януари, докато доларът достигна рекорд, а глобалните опасения свързани с търсенето се увеличават, включително в обхваната от блокади заради Ковид Китай, пише Йончан Чин за  Bloomberg.

Суровият петрол стартира септември разочароващо, като удължи серия от три месечни загуби, което е най-дългата такава поредица от повече от две години. Тъй като централните банки повишават лихвите, за да потушат инфлацията, инвеститорите са загрижени, че икономиките могат да изпаднат в рецесия. В Китай ограничителните мерки за борба с коронавируса намаляват търсенето, като центрове от Чънду до Шънджън удължават блокадите или налагат контрол на движението.

Цените на суровия петрол заличиха печалбата, предизвикана от решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори от понеделник да намалят добива. Саудитска Арабия подкрепя този ход и за да отрази спада на пазара, също намали цените за клиенти в Азия и Европа за доставките през следващия месец.

Отстъплението на петрола ще помогне за облекчаване на част от инфлационния натиск, обхванал световната икономика, като охлади цените на някои продукти, включително бензина. Цените на бензиностанциите в САЩ за горивото спадат от над 80 дни до най-ниското си ниво от март, според данни на автоклуб AAA.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК