Тръс: Ще се справя с енергийната криза

Тя обеща да представи смел план за намаляване на данъците и за растеж на икономиката

05.09.2022 | 17:43 Редактор: Ирена Бакърджиева

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания. Утре се очаква тя да бъде приета от кралица Елизабет Втора. На фона на най-високата инфлация в страната от 40 години насам, Тръс обеща да представи смел план за намаляване на данъците и за растеж на икономиката.

Лиз Тръс победи Риши Сунак в битката за лидер на Консервативната партия, което автоматично я прави и следващият министър-председател. Външният министър поема поста в критичен за британската икономика момент.

Английската централна банка прогнозира, че инфлацията ще достигне 13,3% през октомври, което заплашва да доведе до продължителна рецесия в Обединеното кралство. В победната си реч Тръс повтори обещанието си да представи смел план за намаляване на данъците и за растеж на икономиката, но без да навлиза в детайли.

"Ще се справя с енергийната криза, като адресирам високите сметки за енергия на хората, но също така и дългосрочните проблеми, които имаме с енергийните доставки", заяви Тръс и изтъкна, че консервативните идеали за свобода и ниски данъци намират отзвук сред британците.

"Тази лидерска кампания аз водих като консерватор и ще управлявам като консерватор", добави тя.

Освен да адресира най-високата инфлация от 40 години насам, Тръс трябва да обедини и иначе разединената Консервативна партия. Мнозина я виждат като продължение на Борис Джонсън, на когото Тръс остана вярна до самия край.

Джонсън утре ще напусне "Даунинг стрийт" и ще отпътува за Шотландия, където ще връчи оставката си на кралицата. След това Тръс също ще се види с Елизабет Втора и ще бъде помолена да състави ново правителство.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Единствения начин да се справиш с кризата е да накараш комика наркоман да сключи мир, а не да пращаш повече оръжия и да викаш готова съм да натисна червеното копче! Ъпа офца..... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година