Русия среща трудности при износа на пшеница, Украйна увеличава доставките

Товарите от украинските черноморски пристанища са малко над една четвърт от предвоенните обеми

02.09.2022 | 15:11 Редактор: Ваня Кузманова
Русия среща трудности при износа на пшеница, Украйна увеличава доставките

Русия среща трудности да изнесе рекордната си реколта от пшеница точно когато отварянето на безопасен коридор през Черно море би довел до ръст на доставките от страната, в която нахлу преди малко повече от шест месеца, пише Ана Куин за Bloomberg.

Доставките от Русия през юли и август, първите два месеца от новия сезон, са намалели с 22% до 6,3 млн. тона спрямо година по-рано, сочат данните за състава на корабите от Logistic OS. Миналия месец Украйна възобнови доставките, като изнесе 1,5 млн. тона храна през зърнените коридори, установени съгласно сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция.

Докато товарите от украинските черноморски пристанища са малко повече от една четвърт от предвоенните обеми, правителството се надява доставките да се увеличат през следващите месеци. 

От друга страна, бавният темп на руския износ на пшеница увеличава натиска върху глобалните доставки, тъй като реколтите на други места са засегнати от суша. Храната беше освободена от западните санкции, но банкерите и застрахователите са предпазливи при правенето на бизнес с Русия, а корабните компании се притесняват да изпращат корабите си във военна зона.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК