Френските сирена и испанският хамон паднаха жертва на сушата

Горещините са изпепелили тревата за кравите и жълъдите за чистокръвните прасета

02.09.2022 | 14:37 Редактор: Петя Кръстева
Френските сирена и испанският хамон паднаха жертва на сушата

От френските световноизвестни сирена до испанския хамон – най-доходоносните продукти за износ от Стария континент са под натиск, пише Politico.

Силна суша, която според учените може да е най-лошата от 500 години, нанесе щети на всички видове реколти в Европа, включително зърнени култури, зеленчуци, мед и вино. Също така застраши и производството на европейски регионални специалитети, които са защитени с печат на ЕС, който удостоверява тяхното качество и традиционен характер.

По-тежките и по-чести климатични климатични събития пречат на производствените цикли, а това прави по-трудно производителите на подобни гурме продукти да следват строгите, традиционни рецепти и процедури, които трябва да поддържат.

Загубата на печалба може да е значителна. Само за миналата година храните и напитките, продавани с тези етикети за качество, известни като географски означения, са отбелязали печалба от над 70 млрд. евро.

Във Франция, която може да се похвали с над 250 подобни етикета, млекопроизводителите в района Савоя, произвеждащи сирена като Emmental de Savoie или двойника му Raclette de Savoie, казват, че сушата е изпепелила тревистите прерии, които според вековните рецепти са на централно място в диетите на кравите.

Производителите на испанската шунка Jamón de Bellota, която се прави от хранени с жълъди чистокръвни прасета, казват, че засегнатите от сушата дъбове са започнали да произвеждат по-малко жълъди. За да се адаптират, група производители, продаващи шунката, твърди, че фермерите е трябвало да се намалят количеството шунка, което произвеждат, за да съответства по-ниските количества налични жълъди.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК