Арктика може да се превърне в поле на война между Русия и НАТО

Около 90% от руския газ и около 60% от петрола се добиват там

02.09.2022 | 10:29 Редактор: Тодор Петров
Арктика може да се превърне в поле на война между Русия и НАТО

Шефът на НАТО заяви, че заради новите заплахи от Русия отбранителният съюз ще засили активността си в Арктика.

"Арктика е район, към който може да се разшири войната в Украйна", казва Йоран Свистек, съавтор на изследването "Русия в Арктика" на германската фондация "Наука и политика". 

Експертът смята, че Арктика се е превърнала в място на възможна бъдеща конфронтация поради мащабната ѝ милитаризация, най-вече от страна на Русия. Едно военно стълкновение би могло да бъде причинено не непременно от съзнателни действия, а от човешки грешки или неразбиране на действията на противоположната страна, допълва Свистек.

Друг експерт смята, че през последните години Северноатлантическият съюз НАТО напълно е пренебрегнал случващото се в Арктика, докато в същото време Русия постоянно е увеличавала военното си присъствие в региона.

Арктическата зона на Русия обхваща около пет милиона квадратни километра и се простира покрай бреговете на Баренцово, Карско, Източносибирско и Чукотско море, чак до Беринговия проток. Дължината на арктическото крайбрежие на Руската федерация е над 24 хиляди километра, което е повече от половината от бреговата линия на цяла Арктика, пише DW.

И интересът на руските власти към региона е съвсем разбираем: около 90 процента от руския газ и около 60 процента от петрола се добиват в Арктика. Там се намират и приблизително две трети от обема на руските петролни и газови находища. Според експертите до 2035 г. около 60 процента от въглеводородите ще се добиват в находища, намиращи се в Арктика.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК