ЕК се хвали: Хранилищата на газ в ЕС са запълнени на 80%

В повечето страни членки те са запълнени на 80%

01.09.2022 | 13:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК се хвали: Хранилищата на газ в ЕС са запълнени на 80%

Хранилищата на газ в ЕС са запълнени 80 на сто - това каза заместник-генералният директор на дирекция "Енергетика" към Европейската комисия Мехтилд Вьорсдьорфер.

Пред комисията по промишленост и енергетика на Европейския парламент тя поясни, че някои страни членки са по-надолу в това отношение - на 60-70 на сто, но определи тази новина като "добра за подготовката на зимата".

Вьорсдьорфер подчерта, че ситуацията с подаване на синьото гориво от Русия остава критична, след като вече 13 страни-членки са засегнати от пълното им или частично спиране. В момента се оценяват и последствията от спирането на работата на "Северен поток 1" за три дни.

"Ако намалим потреблението на газ, това ще ни позволи да избегнем последствията от прибързаните или едностранни решения, когато ще бъде твърде късно. Можем да планираме икономиите възможно най-ефективно и да сведем до най-ниския минимум въздействието върху хората и бизнеса. Ако го направим, влиянието върху БВП ще е сравнително ниско", заяви Вьорсдьорфер, цитирана от БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК