Пети блок на АЕЦ "Запорожие" е спрян, шести работи на 60%

Мисията на МААЕ в Запорожие закъснява с три часа

01.09.2022 | 12:44 Редактор: Ваня Кузманова
Пети блок на АЕЦ

Шести блок на Запорожката атомна електроцентрала, която днес беше обстрелвана от украинските войски, работи на 60% от капацитета си, а пети блок е трябвало да бъде спрян, съобщи ръководителят на военно-гражданската администрация на Запорожка област Евгений Балицки.

"За съжаление, пети енергиен блок не работи - трябваше да го изключим. Той беше спрян сутринта, преди около два часа, защото електропроводите бяха повредени и нямаше как да се разпредели електричеството. Шести блок работи на 60%. Той снабдява както освободената територия на Запорожка област, така и самата централа, която трябва да поддържа режима на циркулация на охлаждащата течност", каза той по Първи канал.

Преди минути говорител на МААЕ съобщи, че мисията на агенцията в Запорожие закъснява с три часа. Мерките за сигурност в Запорожката атомна електроцентрала са засилени, заяви членът на Съвета на главната администрация на Запорожка област Владимир Рогов, цитиран от БГНЕС.

По думите му "всички сили са приведени в най-висока степен на готовност в случай на нови провокации от страна на Украйна". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК