Принцесата на народа: Даяна искаше да бъде в сърцата на хората, а не с кралската корона

Нейната съдба все още хвърля сянка върху британските кралски особи

31.08.2022 | 19:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Днес се навършват 25 години от смъртта на принцеса Даяна. Четвърт век след катастрофата, в която едва на 36 години загина ''принцесата на народа'', нейната съдба все още хвърля сянка върху британските кралски особи.

На 31 август 1997 г. лимузината, в която са принцеса Даяна и нейният нов партньор Доди ал-Файед, се разби в тунел в Париж в опит да избяга от папараци. Новината потресе света. Хиляди се стекоха пред Бъкингамския дворец да оставят цветя и да отдадат почит. А в очите им имаше сълзи.

Смъртта ѝ хвърли монархията в криза, настъпила след публичното разпадане на брака ѝ с престолонаследника - принц Чарлз, и с неговите разкрития за изневяра и излезлите наяве тайни от Бъкингам. Милиони по света скърбяха за "принцесата на народа", както тогавашният британски премиер Тони Блеър описа Даяна.

Лейди Ди беше хвърлена под светлините на прожекторите през 1981г., когато едва 20-годишна се омъжва за най-големия син на кралица Елизабет II. Интересът към нея става още по-голям дори след развода им през 1996 г. Година по-рано тя дава знаково интервю за BBC. Твърди се, че веднага след него кралицата иска развода на сина си.

На въпроса дали мисли, че някога може да бъде кралица, Даяна категорично отговаря с не. "Предпочитам да бъда кралица на сърцата на хората. Но не се виждам кралица на тази страна. Мисля, че много хора не искат да съм кралица. И като казвам много хора, имам предвид в кралския дворец. Защото аз мисля различно и не се ръководя от правила", споделя тя в интервюто. 25 години по-късно примерът на принцесата не избледнява.

"Даяна все още оказва влияние, все още се правят документални филми за нея, пишат се истории за нея, хората все още са заинтригувани от тази жена. Тя просто имаше харизма, тя имаше привлекателност, която надхвърляше нейната кралска титла - беше на необикновено човешко същество", смята кралският биограф Андрю Мортън.

Години трябваха на принц Чарлз, за да се отърси от негласните обвинения към него след смъртта на бившата му съпруга, и вече от 17 години той е женен за Камила. Именно нея кралските биографи смятат, че Даяна е държала отговорна за провала на връзката им.

"Мисля, че все още има поколения, които смятат, че тя е виновна за разпадането на приказния брак", твърди Мортън.

Разследването на катастрофата, което приключи през 2008 година, сочи, че Даяна и Ал-Файед са загинали заради небрежното шофиране на Анри Пол и папараците, фотографите, които са преследвали лимузината им. Бащата на Ал-Файед, Мохамед, обаче твърдеше, че става дума за убийство, извършено от британските тайни служби по заповед на покойния съпруг на кралица Елизабет - принц Филип. Разследването обаче отхвърли множеството конспиративни теории и установи, че Пол е бил пиян и е карал твърде бързо.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК