Русия: Украйна удари електропроводи в района на АЕЦ "Запорожие", възстановихме работата на един от блоковете

Избухна пожар в охраняема зона и предизвика късо съединение, пише в руската позиция

25.08.2022 | 20:09 Редактор: Елеонора Танева
Русия: Украйна удари електропроводи в района на АЕЦ

Един от двата енергоблока на Запорожката атомна електроцентрала, които днес бяха изключени от електропреносната мрежа след обстрел от украинската армия, отново беше пуснат, заяви ръководителят на военно-гражданската администрация на контролираната от Русия част на Запорожка област Евгений Балицки, цитиран от ТАСС.

"Днес, в резултат на удар от страна на украински въоръжени формирования по електропроводи в района на Запорожката АЕЦ, избухна пожар в охраняемата зона ВЛ 750 кВ. Пожарът предизвика късо съединение в електропроводите. Аварийната релейна защита на АЕЦ-а се задейства и два енергоблока бяха изключени, след което Запорожка област остана без електрозахранване. Веднага след ликвидирането на пожара един от блоковете заработи отново“, написа Балицки в Телеграм.

Украинската държавна компания "Енергоатом" заяви, че прекъсването на въздушна линия към украинската енергийна система от руснаците е довело до промени в работата на Запорожката атомна електроцентрала, като се е стигнало до пълното ѝ изключване от енергийната мрежа, предаде УНИАН. Това се случва за първи път в историята на централата, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК