Еврото удари 20-годишно дъно, цените на газа достигнаха рекорден връх

Подновеният скок на цените на енергията в Европа предизвика опасения от рецесия

23.08.2022 | 12:39 Редактор: Теодора Патронова
Еврото удари 20-годишно дъно, цените на газа достигнаха рекорден връх

Азиатските акции се понижиха за шеста поредна сесия във вторник, след като подновеният скок на цените на енергията в Европа предизвика опасения от рецесия и тласна доходността на облигациите нагоре, като същевременно това тласна еврото до 20-годишно дъно, съобщава Euronews.

Референтните цени на газа в Европейския съюз скочиха с 13% за една нощ до рекорден връх, след като се удвоиха само за месец, за да бъдат 14 пъти по-високи от средното за последното десетилетие.

Анализатори от американската банка Citi предупредиха в понеделник, че инфлацията в Обединеното кралство може да достигне 18%, ако цените на енергията не бъдат ограничени, повече от девет пъти над целта на Банката на Англия. Инфлацията на потребителските цени за последно достигна такова ниво през 1976 г. Европейските и британските производствени проучвания, които трябва да бъдат публикувани по-късно във вторник, се очаква да подчертаят щетите върху индустрията, като Германия продължава с отстъплението си. Един анализатор посочва, че "тежката енергийна ситуация" предполага, че пикът на инфлацията все още не е достигнат, с висок риск тя да остане висока за известно време без намесата на централните банки.

Единната валута стигна до $0,9937, след като отново падна под паритета с долара в понеделник – най-ниското ниво от почти 20 години – хваната между голяма енергийна криза в Европа и Федералният резерв на САЩ, който все още е в офанзива за ограничаване на инфлацията, съобщи "Фокус".

Обявеното затваряне за поддръжка на газопровода "Северен поток", който доставя по-голямата част от руския газ за Европа, между 31 август и 2 септември допълнително засили страховете за недостиг и изпрати цените на природния газ в Европа в небесата.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК