Мощни бури в Европа убиха 14 души, паднали дървета отнеха детски животи

На остров Корсика скоростта на вятъра достигна 224 км/ч

19.08.2022 | 14:00 Редактор: Тодор Петров

Най-малко 14 души, сред които и три деца са загинали заради мощните бури, които връхлетяха Централна и Южна Европа. Особено критична е обстановката във Франция, Италия, Австрия и Словения. Смъртните случаи са основно от изкоренени дървета.

Проливен дъжд и силни ветрове са разрушили къмпинги на остров Корсика. Скоростта на вятъра достигна до 224 км/ч. Изкоренени са дървета, отнесени са покриви на къщи. 

13-годишно момиче е загубило живота си, след като върху него пада дърво на къмпинг. Мъж загина при подобен инцидент, а 72-годишна жена загина, след като колата ѝ беше ударена от паднал покрив на постройка на плажа. Други двама души, рибар и каращ каяк, загинаха в морето. Френският министър на вътрешните работи посети острова. 

Във Венеция буря помете чадърите на кафенетата на площад "Сан Марко" и изтръгна капаците на прозорците на някои по-стари сгради. Екстремните метеорологични условия причиниха локални прекъсвания на електрозахранването в някои райони на Италия. 

Две деца са загинали в Южна Австрия при инцидент, при който няколко дървета бяха повалени от буря в езеро. Стихията дойде с интензивни валежи и гръмотевици. Силни ветрове и в Словения, където в град Кран бяха отнесени покриви, а десетки автомобили унищожени. Стотици пък са евакуирани заради мащабни наводнения в Нова Зеландия.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК