Реките в Европа пресъхват, Рейн и Дунав - като пустиня, климатолозите са притеснени

Това би имало неблагоприятни последствия във всяко направление на живота

17.08.2022 | 19:42 Редактор: Ваня Кузманова

Проблеми с реките има не само в България, но и в цяла Европа. За това сигнализират климатолозите. Според тях това се дължи на трайната суша, а голяма част от европейските реки са трасета, през които минават хиляди доставки.

Необичайни кадри от река Лоара бяха разпространени преди дни. Реката, която е известна с живописните си крайбрежни пейзажи и приказни замъци - сега изглежда като пустиня. Подобна е ситуацията не само във Франция. Едни от най-големите реки- Рейн, Дунав и Темза са с критично ниско ниво на водата. Последствията от горещото лято могат да доведат до изключително сериозни последствия за икономиката и живота на хората. 

"Ниските нива на реките освен, че застрашават животинските видове, оказват много голямо влияние върху икономическия живот на всички, защото преустановяването на корабоплаването по големите транспортни коридори, каквито представлява река Рейн съответно означава замиране и блокиране на голяма част от икономиката", заяви климатологът Симеон Матев. 

Река Рейн е една от най-големи реки в Европа, която е от особена важност за икономиката на Германия, Холандия и Швейцария. Тя е с най-интензивното корабоплаване в света и сега товарните плавателни съдове не могат да изпълнят курсовете си. 

"Това ще рефлектира върху цените на стоките и въртележка от последствия, които всички ще изтърпим, защото ЕС е навързан икономически и социално един в друг. Водите и се използват освен за земеделие , а и за охлаждане на атомните реактори на част от атомните електроцентрали. Водите им се използват за производство на електроенергия във ВЕЦ, които съответно произвеждат по-малко ток", изтъкна Матев. 

Сухите райони в света ще увеличат площта си с 25% до края на века, според най-песимистичните сценарии на експертите. Това би имало неблагоприятни последствия във всяко направление на живота. Климатологът споделя още, че причината за тази климатична криза е съвкупност от фактори, които продиктуват засушаването. 

"На първо място значително по-малки валежни суми за изминалите 6-9 месеца, като има данни, че в Северна Италия, където река По на места пресъхна, валежите са по-малко от октомври 2021 година", посочи климатологът.  

Засега нивото на река Дунав не е толкова критично ниско и няма опасения за пресушаване в района на България, смятат още експертите. 

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК