"Газпром": През зимата цената на газа ще стане 4 000 долара

Сега той се търгува над 2 500 долара на европейските спотови пазари

16.08.2022 | 20:41 Редактор: Искра Ангелова

През зимата цените на газа в Европа могат да пробият границата от четири хиляди долара за хиляда кубически метра, прогнозира "Газпром" в канала си в Telegram, предава РИА Новости. Компанията отбелязва, че сега газът се търгува над 2500 долара на европейските спотови пазари.

"Според консервативните оценки, ако тенденцията се запази, цените ще надхвърлят 4000 долара за 1000 кубически метра през зимата", заявяват от руския газов гигант.

Миналата седмица фючърсите на газ се търгуваха близо до 2100 долара и постепенно нарастваха, като в началото на тази рязко скочиха до 2450. В същото време, според Асоциацията на операторите на газови инфраструктури на Европа, към 14 август запасите в европейските подземни хранилища са попълнени с 48,6 милиарда кубически метра, а като цяло европейските мощности са запълнени на 74,73 процента.

"За да достигнат нивото на запълненост на хранилищата от началото на сезона на изтегляне 2019/2020 г., компаниите ще трябва да получат още 23,8 милиарда кубически метра", поясняват от "Газпром", информира "Фокус".

Европейският пазар беше изправен пред газов колапс миналата година. Експертите отдават това на ограниченото предлагане от основните доставчици, ниските нива на заетост на подземните хранилища и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Сега Европа продължава да е под натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. А през последните дни ситуацията е повлияна от горещото време, което се установи в региона, поради което производството на електроенергия от алтернативни източници намалява.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК