Енергоатом: Работата на АЕЦ "Запорожие" е с риск от нарушения на радиационната безопасност

Спомагателна сграда и помпената станция за битови отпадни води са били сериозно повредени по време на обстрела

14.08.2022 | 13:05 Редактор: Ирена Бакърджиева
Енергоатом: Работата на АЕЦ

Заплахата за безопасната работа на Запорожката АЕЦ в Енергодар остава. Централата продължава да е окупирана от руски войски. Работата на АЕЦ-а е с риск от нарушения на радиационната безопасност, съобщи тази сутрин компанията Енергоатом в пост в социалните мрежи.

"Украинският персонал на станцията продължава да работи и полага всички усилия за осигуряване на ядрена и радиационна безопасност, както и работи за отстраняване на последствията от повредите. Атомната електроцентрала все още е окупирана и контролирана от руската армия. Предвид факта, че е невъзможно да се предвидят действията на нашествениците, заплахата за физическата безопасност на станцията остава", се казва в съобщението.

Все още съществуват рискове от изтичане на водород и разпръскване на радиоактивни вещества, а рискът от пожар е висок, допълват от компанията. Запорожката АЕЦ работи с риск от нарушаване на правилата за радиационна и пожарна безопасност.

Според Eнергоатом азотно-кислородната станция, комбинираната спомагателна сграда и помпената станция за битови отпадни води са били сериозно повредени по време на обстрела миналата седмица. Обстрелвана е и пожарната, която се намира извън територията на АЕЦ и е предназначена да я предпазва от пожари и да ги гаси при възникване на извънредни ситуации, информира БГНЕС.

На 13 август Запорожката АЕЦ, която се намира в Енергодар (Запорожка област), беше обстрелвана. Според служителя на станцията най-лошият сценарий за развитието на събитията в АЕЦ е разрушаването на електропроводите, които свързват съоръжението с енергийната система на Украйна.

Вече дни наред Киев и Москва си разменят обвинения кой стреля по АЕЦ-а.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК