Черна гора в тридневен траур след убийството на 11 души, премиерът призовава за съпричастност

"Това е безпрецедентна трагедия за Черна гора", твърди Абазович

13.08.2022 | 18:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Черна гора в тридневен траур след убийството на 11 души, премиерът призовава за съпричастност

Тридневен траур е обявен в Черна гора след масово убийство вчера. 11 души са убити при нападението в град Цетине, извършено след семеен спор.

34-годишният Вук Борилович е стрелял безразборно с ловна пушка по съседи, екипа на Спешна медицинска помощ, полицаи и минувачи. Според властите по време на престрелка с полицията Борилович е бил застрелян от свой съгражданин. Преди това е отказал да се предаде на органите на реда, въпреки че е бил обкръжен.

Министерството на вътрешните работи, Дирекцията на полицията и Върховната държавна прокуратура призоваха за сдържаност, като обещаха да оповестят подробности за трагедията и за това как е убит Борилович веднага, щом установят фактите. Тялото му е изпратено за аутопсия, по неофициална информация то е с множество огнестрелни рани. Очаква се експертизата да установи как е убит и дали е стреляно с едно оръжие.

"Това е безпрецедентна трагедия за Черна гора. Всички сме шокирани, молим се и призоваваме всички граждани да покажат съпричастност към семействата на загиналите, да се помолят за ранените, някои, от които, за щастие, са без опасност за живота, само един е с леки усложнения. Тук сме със здравния министър, вътрешния министър, медиците и сме готови да окажем всякаква подкрепа. Какво да кажа? Черна гора изгуби много и трудно ще се върнем към нормален живот, но вярвам, че със солидарност ще преодолеем всичко това", заяви премиерът Дритан Абазович.

Според официалните данни Борилович е отишъл в апартамента на свои наематели в кв. "Медовина" и още на вратата е убил двете деца, а след това е прострелял и майка им. След това - според полицията - е влязъл в съседна къща, където е застрелял трима и ранил един. Не е ясно какви са мотивите, накарали Борилович да извърши бруталното деяние.

Съседите са шокирани. "Не съм вярвала в съдбата и не могат да повярвам, че хора, които работят и живеят почтено, могат да бъдат погубени от един човек, убил 11 души, особено невинни деца. Каква е причината, не мога да повярвам. Познавам тези хора, те са мирни - какво се случи, само болен мозък може да извърши подобно нещо", казва една от тях.

"Ситуацията беше хаотична, жените плачеха, хората бяха в паника и твърдяха, че мъжът има оръжия, че стреля напосоки. Инстинктивно поисках да отида на място и да видя какво става, но полицията не позволи, чуваха се изстрели. Различни информации се разпространяваха, всеки имаше своя версия за случилото се и накрая това е едно трагично събитие за цялата държава", разказва кореспондентът на радио "Черно гора" Милена Стоянович, цитирана от БНР.

По последни данни четирима души, ранени при вчерашната трагедия в Цетине, са хоспитализирани в Клиничния център в Черна гора, един от тях е с опасност за живота и е в интензивно отделение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК