ЕС ще обсъди идеята за забрана за издаване на визи на руснаци

Мярката, за чието въвеждане настояват украинските власти, трябва да получи единодушното одобрение на всички 27 страни от Съюза

12.08.2022 | 17:09 Редактор: Теодора Патронова
ЕС ще обсъди идеята за забрана за издаване на визи на руснаци

Европейският съюз ще обсъди в края на месеца идеята за забрана за издаване на визи на руснаци, заяви днес чешкият външен министър Ян Липавски, чиято страна председателства Съвета на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Мярката, за чието въвеждане настояват украинските власти, трябва да получи единодушното одобрение на всички 27 страни от ЕС, за да бъде приета.

"Пълната забрана за издаване на визи на руснаци от всички страни, които членуват в ЕС, може да се окаже много ефективна мярка срещу Русия", изтъкна Липавски. Той ще обсъди идеята с външните министри на страните от ЕС на неформално заседание в Прага в края на август.

"В този период на руска агресия, която става все по-интензивна, не може да става дума за това руските граждани да се отдават на туризъм, както обичайно", каза още чешкият министър, цитират от БТА.

Липавски поясни обаче, че за да бъде приета мярката, ще е необходимо и съгласието на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, който председателства съвета на външните министри и този на министрите на отбраната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК