ЕК: ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци

Премиерите на Естония и Финландия призоваха за такава мярка заради руската инвазия в Украйна

09.08.2022 | 18:18 Редактор: Ирена Бакърджиева
ЕК: ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци

"ЕС засега не планира да спре издаването на туристически визи на обикновените руснаци", заяви днес говорителката на Европейската комисия по вътрешните работи и миграцията Анита Хипер, цитирана от в. "Файненшъл таймс".

Тя каза това, след като премиерите на Естония и Финландия, Кая Калас и Сана Марин, призоваха за такава мярка заради руската инвазия в Украйна.

"ЕС частично преустанови действието на споразумението с Русия за улесняване на издаването на визи", припомни Хипер в своето изявление. Говорителката на Европейската комисия отбеляза, че мярката е насочена само към "хора, близки до руския режим. Засега тя не засяга обикновените руски граждани."

"Страните членки (на Европейския съюз) разполагат със значителна свобода на действие да намалят или спрат издаването на дългосрочни визи и на разрешителни за пребиваване в съответствие с националното си законодателство", обърна внимание Хипер.

В същото време говорителката на Европейската комисия подчерта, че "винаги ще има категории хора, за които трябва да се издават визи". Тя посочи като конкретни примери "хуманитарните случаи, членовете на семействата (на руски изгнаници в ЕС), журналисти и дисиденти".

Финландия, която граничи с Русия, регистрира ръст на руските туристи, влизащи на нейна територия, често с визи от други държави от ЕС. След това много от тези хора продължават към трети страни, възползвайки се от свободата на движение в Шенгенското пространство, пише "Файненшъл таймс".

Въпросът за спиране на издаването на туристически визи на руснаци вече е повдигнат на европейско равнище и се очаква да бъде обсъден официално на следващата среща на върха на ЕС през октомври, каза източник, запознат с хода на дискусията.

Няколко страни от Шенгенското пространство искат да ограничат придвижването на руски граждани и в същото време да оставят границите си отворени. Други държави обаче проявяват предпазливост що се отнася до затварянето на границите на ЕС за всички руски граждани, отбелязва британският всекидневник.

Неназован представител на Европейския съюз се обяви против налагането на пълна забрана за влизането на руснаци. "Как изобщо ще контактуваме с тях тогава?", попита той и добави, че освен това "руснаците, които не подкрепят войната, трябва да могат да пътуват".

Вчера украинският президент Володимир Зеленски призова западните страни да не допускат на своя територия граждани на Русия, "защото руснаците отнемат чужда земя".

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че опитите за изолиране на Русия "нямат перспектива", и прогнозира, че европейските държави скоро ще се уморят от подкрепата си за Украйна на фона на високите цени на енергоносителите.

"Зеленски трябва да разбере, че европейските страни, които се опитват да накажат Русия, активно плащат сметката за това. Рано или късно тези държави ще започнат да питат дали Зеленски прави всичко както трябва и защо техните граждани трябва да плащат за неговите прищевки", каза Песков, цитиран от БТА.

По повод призива на Естония и Финландия, говорителят на Кремъл коментира, че няколко страни, вече признати от Русия за неприятелски, стигат до безумие "в своята враждебност" към нея. "Много от тези държави "правят такива изявления, каквито буквално преди 80 години чувахме от центъра на Европа", каза той, визирайки реториката на нацистка Германия.

В същото време Песков изрази увереност, че в крайна сметка "здравият разум" ще надделее и "тези, които направиха такива изявления, ще се опомнят".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК