Естония, Финландия и Латвия настояват ЕС да затвори границите си за руски туристи

Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване

09.08.2022 | 14:11 Редактор: Теодора Патронова
Естония, Финландия и Латвия настояват ЕС да затвори границите си за руски туристи

Естония се присъедини днес към Финландия и Латвия, които настояха ЕС да затвори границите си за руски туристи в отговор на призива на украинския президент Володимир Зеленски.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението на #Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Twitter естонският министър-председател Кая Калас, ден след като Зеленски призова Запада да въведе забрана за пътуване.

"Най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците отнемат чужда земя", каза Зеленски в интервю за "Вашингтон поуст” и добави, че руснаците трябва да "живеят в собствения си свят, докато не променят философията си".

Блокът издаде серия от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Украйна, включително забрана за въздушни пътувания до Русия, но не забрани на руските пътници, които все още могат да влизат в ЕС с автобус или автомобил.

Калас изтъкна, че повечето от тях влизат в ЕС през източната граница на блока с Русия, което натоварва Естония, Латвия и Финландия като "единствени точки за достъп".

Финландският министър-председател Сана Марин заяви в понеделник, че нейната "лична позиция е, че туризмът трябва да бъде ограничен" и че очаква въпросът да бъде обсъден на предстоящите срещи на върха на лидерите на ЕС.

"Не е правилно, че в същото време, когато Русия води брутална агресивна война в Европа, руснаците могат да живеят нормално, да пътуват в Европа, да бъдат туристи. Това не е правилно", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Министърът на външните работи на Латвия Едгарс Ринкевичс също подкрепи забраната, като в интервю за POLITICO миналия месец заяви, че страните от ЕС трябва да ограничат издаването на визи за руснаци, като се предвиди изключение по хуманитарни причини. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК