Първият кораб със зърно от Украйна пристигна на пристанището на Равена

Той е натоварен с 15 млн. тона царевица

12.08.2022 | 15:32 Редактор: Теодора Патронова
Първият кораб със зърно от Украйна пристигна на пристанището на Равена

Първият кораб с 15 милиона тона царевица от Украйна пристигна в пристанището на Равена на Адриатическо море. Това съобщи в петък вестник "La Repubblica", като се позова на местната митническа служба.

Както уточнява вестникът, митническите служители ще следят за спазването на правилата и разпоредбите по време на разтоварването.

Това е първата търговска пратка с продукти, пристигнала от Украйна след подписването на споразумението за зърното, съобщава медията. Плаващият под малтийски флаг търговски кораб напусна украинското пристанище в Черноморск на 5 август и спря в Истанбул за проверка, съгласно условията на споразумението, съобщи БГНЕС.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове на световните пазари. В меморандум между Русия и ООН е записано, че световната организация се присъединява към усилията за премахване на антируските ограничения, възпрепятстващи износа на селскостопански продукти и торове. Друг документ очертава механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. Споразуменията между Русия, Турция, Украйна и ООН включват създаването на четиристранен координационен център, чиито представители инспектират корабите, превозващи зърно, за да предотвратят контрабандата на оръжие и да изключат провокации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК