Русия отказва да демилитаризира АЕЦ "Запорожие", Зеленски със залп по Москва

"Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно", заяви украинският президент

12.08.2022 | 13:39 Редактор: Искра Ангелова

Да се създаде демилитаризирана зона в Запорожието заради опасенията от ядрена катастрофа. Това предложи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Апелът му идва на фона на продължаващи обвинения между Русия и Украйна за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

В последните дни Русия и Украйна неведнъж си прехвърляха отговорността за обстрела по нея. Вчера взаимните обвинения продължиха, докато над централата се издигаше черен облак дим.

Опасенията от ядрена катастрофа бяха в центъра на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН. На него обаче Русия отхвърли апела да превърне атомната електроцентрала в демилитаризирана зона.

"Ако украинските атаки продължат, ядрена катастрофа може да се случи във всеки един момент", каза постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя.

A в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володомир Зеленски обвини Русия, че използва атомната централа, за да изнудва света.

"Никой друг не е използвал атомна централа толкова очевидно, за да заплашва целия свят, както и да поставя условия. Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгоним окупаторите от територията на атомната централа "Запорожие", заяви Зеленски.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК