Гутериш: Русия и Украйна да преустановят бойните действия до АЕЦ "Запорожие"

"Силно обезпокоен съм от развитието на ситуация във и около централата в Южна Украйна", каза той

11.08.2022 | 16:57 Редактор: Ирена Бакърджиева
Гутериш: Русия и Украйна да преустановят бойните действия до АЕЦ

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия край Запорожката АЕЦ в Украйна - най-голямата атомна електроцентрала в Европа, предаде Ройтерс.

"Приканвам военните сили на Руската федерация и Украйна да преустановят всички бойни действия в непосредствена близост до централата и да не вземат на прицел инсталациите ѝ или околностите край нея", посочи в изявление Гутериш.

"Силно обезпокоен съм от развитието на ситуация във и около Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Призовах всички заинтересовани страни да проявят здрав разум и благоразумие и да не предприемат никакви действия, които биха могли да застрашат физическата цялост, безопасност или сигурност на атомната централа", заяви ръководителят на ООН, цитиран от ДПА.

"За съжаление, вместо деескалация през последните седем дни имаше съобщения за нови крайно тревожни инциденти, които, ако продължат, може да доведат до бедствие", допълни той.

Централата в украинския град Енергодар беше подложена неколкократно на артилерийски обстрел и ѝ бяха нанесени щети през уикенда. Критична инфраструктура обаче не беше засегната. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за атаките, предаде БТА.

По предложение на Русия Съветът за сигурност на ООН ще обсъди по-късно днес в Ню Йорк ситуацията в АЕЦ-а. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ще информира накратко членовете на Съвета.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК