Северна Корея заплаши Сеул със смъртоносни действия заради "внос" на Ковид-19

КНДР обяви победа над заразата

11.08.2022 | 08:54 Редактор: Петя Кръстева
Северна Корея заплаши Сеул със смъртоносни действия заради

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви победа над коронавируса в страната си, съобщиха агенциите, като се позоваха на официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

"Той тържествено обяви победа в крайно извънредната противоепидемична кампания по унищожаването на новия коронавирус", посочва КЦТА. Ким обяви новината на заседание, посветено на противоепидемичните мерки.

Северна Корея никога не е обявявала колко потвърдени случая на вируса е открила, но на 29 юли тя спря да съобщава за нови предполагаеми заразени с инфекцията, които в Северна Корея се наричат с понятието "случаи със симптоми на треска". Международни хуманитарни организации съобщават, че КНДР разполага с ограничени възможности за тестване, предаде БТА.

Ким заяви, че въпреки отмяната на така наречените максимални противоепидемични мерки, Северна Корея трябва да продължи да поддържа "здрава като стомана преграда срещу епидемията и да усили работата по противодействието ѝ, докато не приключи световната здравна криза".

Същевременно сестрата на Ким, Ким Йо Чен, заяви на същото заседание, че самият севернокорейски лидер също е имал симптоми на треска. Тя бе категорична, че епидемията е избухнала заради разпространявани от Южна Корея пропагандни листовки срещу Севера, предупреждавайки, че в отговор на това ще бъдат предприети "смъртоносни ответни действия", посочи КЦТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК