Сценарият се повтаря: Китай е в ролята на Русия, Тайван може да последва съдбата на Украйна

Превъзходството на Пекин не е гаранция за бърза победа

10.08.2022 | 17:15 Редактор: Тодор Петров
Сценарият се повтаря: Китай е в ролята на Русия, Тайван може да последва съдбата на Украйна

Обратно на официалните твърдения, китайските военни маневри край бреговете на Тайван не приключиха в понеделник, 8 август. А коментатори в Китай определиха присъствието на китайската армия, бойни самолети и кораби, както и подводници в Тайванския проток като "новата нормалност", т.е. като трайно състояние.

Действията на Пекин много напомнят на военните приготовления на Путин за неговата война срещу Украйна. Седмици наред той струпваше войски по границата с Украйна и също така твърдеше, че това са просто военни маневри, а не подготовка за война.

Армията на Си Дзинпин поставя въоръжените сили на малката съседна държава в постоянно състояние на тревога и стрес. Китайски кораби многократно нарушиха линията, която разделя териториалните води на Тайван и Китай. Тази линия се смяташе за неофициална граница между двете бивши воюващи страни, а днес отделни държави, и досега винаги е била зачитана. И китайските изтребители вече не се въздържат да нарушават тайванското въздушно пространство. 

Няма съмнение, че Народната република превъзхожда с много Тайван - като ресурси, численост на армията си и като издръжливост. В същото време обаче войната, започната от Путин срещу Украйна, показа, че превъзходството не е гаранция за бърза победа, пише DW.

Тайван е съществена част от империалистическата експанзионистична стратегия на Си Дзинпин. Той обаче съвсем не се е прицелил само в демократичния остров: едновременно с военните маневри край Тайван китайското военно министерство обяви, че подобни 4-седмични учения ще се проведат и край Филипините, където Пекин също има апетити към определени територии. От месец март миналата година китайски наемници са окупирали части от островите Спратли. Пекин твърди, че те са китайска територия - твърдение, което Международният съд в Хага определи като грешно. 

Китайската Комунистическа партия втвърди тона и срещу Вашингтон, за което свидетелства отказът от конкретни срещи и преустановяването на сътрудничеството в редица области, в това число във военната сфера и защитата на климата. 

Пекин в момента копира сценария на Москва. Затова не бива да ни учудва, ако от генералната репетиция произлезе нещо повече, а Си Дзинпин реши да нападне демократичния остров. Китайският лидер има интерес да направи това още преди 20-ия конгрес на партията през октомври, тъй като само така той ще блесне като успешен главнокомандващ. Това ще увеличи шансовете му за трети мандат, а с това и за пожизнена власт. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК