Медведев: Конфликтът в Украйна е иницииран от Запада процес

Той подчерта, че Русия ще търси мир с Украйна изключително при свои условия

08.08.2022 | 11:13 Редактор: Теодора Патронова
Медведев: Конфликтът в Украйна е иницииран от Запада процес

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Руската федерация, смята, че е необходимо директно да се заяви, че Русия ще търси мир с Украйна изключително при свои условия, предава ТАСС.

"Русия провежда специална военна операция в Украйна и търси мир при нашите условия. За това трябва да се говори директно. А не на тези, които бившите "партньори" в международната общност се опитват да ни наложат, жаден за военното поражение на Русия", допълни още Медведев.

"Грузинската агресия през 2008 г. и конфликтът в Украйна са прояви на единен процес, иницииран от Запада срещу Русия", коментира Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация по повод годишнината от събитията от август 2008 г.

На въпрос дали грузинският и украинският конфликт могат да се считат за звена от една верига, Медведев отговори: "Без съмнение. Това е единен процес и общ план, насочен срещу Русия. Той се състои в желанието на Запада, преди всичко на САЩ и други англосаксонски страни, да разклати ситуацията у нас. Как? Чрез съседи, в непосредствена близост до границите на Русия."

Според него преди грузинската агресия през 2008 г. американците са подготвяли въоръжените сили на Грузия и са тласкали тогавашния президент на тази страна Михаил Саакашвили да атакува Южна Осетия и руските миротворци, а сега САЩ преследват "същото провокативна, честно казано, престъпна политика" в Украйна, но "с много по-активна подкрепа на Европейския съюз, който окончателно загуби своята независимост".

"Целта е една и съща: да се унищожи Русия. Това е първопричината за изключително агресивния русофобски геополитически процес, иницииран от Запада", подчерта Медведев, цитиран от "Труд".

В нощта на 8 август 2008 г. Грузия извърши въоръжено нападение срещу Южна Осетия. Медведев, който тогава беше президент на Руската федерация, в същия ден обяви операция за принуждаване на Грузия към мир. Резултатът беше военното поражение на Грузия и признаването от Русия на независимостта на Абхазия и Южна Осетия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК