Летищата в Германия очакват помощ от стотици чуждестранни работници

Поради недостига на персонал правителството на страната наема временни служители от трети страни

03.08.2022 | 22:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Летищата в Германия очакват помощ от стотици чуждестранни работници

Според браншовата асоциация стотици чуждестранни работници скоро ще осигурят помощ на германските летища. Има критики към бюрократичните пречки. Германското правителство обещава да действа бързо.

В борбата с дългите опашки и отмяната на полети поради задръстванията на германските летища наземният персонал разчита на стотици помощници от чужбина.

"Постижимо е 250 чуждестранни работници да бъдат там до средата на август", каза председателят на индустриалната асоциация ABL Томас Рихтер. Те биха могли да поправят ситуацията на летищата в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт.

Рихтер обаче разкритикува бюрократичните спънки. Поради недостига на персонал на летищата германското правителство намери възможност за наемане на временни работници от трети страни - главно от Турция. Асистентите обаче трябва да преминат през проверка за надеждност. Министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър каза, че намерението е бързо да се издават разрешителни за пребиваване и работа, пише Tagesschau.

Генералният мениджър на летищната асоциация ADV Ралф Бейзел каза пред RND, че набирането на спешно необходим персонал може да бъде „значително улеснено чрез по-ефективен и следователно по-кратък изпит, без да се жертват стандартите за безопасност“.

Недостигът на персонал на германските летища доведе до хаос в полетите от началото на лятото. Предупредителната стачка на наземния персонал на Lufthansa допълнително влоши ситуацията. През изминалата седмица имаше масови анулирани полети.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК