ЕС не гарантира достатъчно газ за зимата. Борел: Русия може да спре доставките по всяко време

"Цените на петрола са паднали до нивото от началото на войната в Украйна", заяви той

02.08.2022 | 09:49 Редактор: Искра Ангелова
ЕС не гарантира достатъчно газ за зимата. Борел: Русия може да спре доставките по всяко време

Европейският съюз (ЕС) не може да каже със сигурност дали в общността има достатъчно газ за предстоящата зима и дали гражданите ще могат да платят за него. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви това в своя блог.

"Зимата настъпва всяка година, но тази, която ни очаква, обещава да бъде изключителна. Съществува реална несигурност дали ЕС ще разполага с достатъчно газ и дали той ще бъде достъпен (на висока цена - бел. ред.)", пише ръководителят на дипломацията на ЕС.

Според него "цените на петрола са паднали до нивото от началото на войната в Украйна, а цените на газа са над четири пъти по-високи от тези в края на февруари и почти десет пъти по-високи от тези преди една година".

рябва да сме подготвени за всички сценарии, включително и за това, че Русия може произволно да спре доставките по всяко време", смята той.

Както признава Борел, "Европа е изправена пред истинска буря".

"Цените на енергията се повишават, икономическият растеж се забавя, а зимата наближава. Кремъл използва енергетиката като политическо оръжие. Трябва да се подготвим за евентуално спиране на доставките на газ, най-вече чрез икономии, диверсификация и солидарност", добави той, цитиран от БГНЕС.

Ръководителят на дипломацията на ЕС призна, че възможностите на членовете на общността да купуват газ, различен от този от Русия, са близо до предела.

"Суровата истина е, че през зимата ще се доближим до границата на количествата газ, които можем да набавим от неруски източници", пише той.

Съветът на ЕС прие предложен по-рано от Европейската комисия план за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15 % от 1 август до 31 март 2023 г. Планът включва възможността за преминаване към втори задължителен етап на намаляване на потреблението с още 15%, ако Европейската комисия прецени, че съществува заплаха от прекъсване на доставките и обяви "обща тревога".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК