Франция дарява на Украйна мобилна ДНК лаборатория за разследване на военни престъпления

В телефонен разговор с Макрон Зеленски е поискал макроикономическа подкрепа за страната си

01.08.2022 | 23:02 Редактор: Петя Кръстева
Франция дарява на Украйна мобилна ДНК лаборатория за разследване на военни престъпления

Президентът на Франция Еманюел Макрон разговаря по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщава Франс прес, като се позовава на Елисейския дворец. Това е първи телефонен разговор между Макрон и Зеленски от юни насам, когато двамата се видяха лично в Киев. Тогава френският държавен глава беше в украинската столица заедно с лидерите на Германия, Италия и Румъния. 

Днешният разговор между двамата лидери е продължил около час и тридесет минути. Той се проведе в момент, в който от Одеса потегли първи кораб, натоварен с украинско зърно. 

По време на разговора Макрон е потвърдил отново подкрепата на Франция за украинския народ и неговата съпротива. Държавният глава на Франция е изразил пред Зеленски решимостта си да направи така, че да не останат ненаказани военните престъпления, които се увеличават в Украйна.

Той е разпитал украинският президент какви са военните, хуманитарните и икономическите нужди на страната му. Макрон е изразил желание Франция да окаже макроикономическа краткосрочна подкрепа на Украйна, без да навлиза в детайли, предаде БТА.

Вестник "Паризиен" съобщава, че Франция ще дари на Украйна мобилна лаборатория за ДНК анализ, за да позволи на украинските власти да разследват военни престъпления като масовото убийство в Еленовка.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК